Još uvek se ne zna da li će Aleksinac biti jedan od smeštajnih centara za azilante

Prema trenutno raspoloživim informacijama, i dalje ostaje dilema da li su objekati aleksinačke kasarne, koji će biti renovirani, namenjeni eventualnom smeštaju azilanata ili za druge svrhe, poput boravka žandarmerije. Portparol Komesarijata za izbeglice Ivan Mišković u izjavi za naš radio kaže da postoji plan Vlade Republike Srbije o širenju smeštajnih kapaciteta za prijem azilanata i stvaranju humanijih uslova na području cele Srbije, pa i samog Aleksinca.

Za sada se, prema Miškovićevim rečima, ne zna da li će Aleksinac zaista biti jedan od tranzitnih centara i ukoliko do toga dođe kada će izbegla lica sa Bliskog istoka biti smeštena u ovoj opštini.

– Postoji plan konkretno za Aleksinac, ali je za sada teško govoriti o datumima i konkretnim kapacitetima. Ono što se trenutno radi, odnosi se na podizanje kvaliteta smeštajnih kapaciteta za migrante, i na tome  je fokus, da se umesto rapholova i šatora, koje smo imali u nekim centrima, u nekim novim lokalnim sredinama i lokalnim samoupravama naprave novi centri sa čvrstim zgradama. Znači, postoji plan, ali je za sada teško govoriti o konkretnom datumu i kapacitetima za Aleksinac – poručuje Mišković.

Pitanje smeštaja azilanata u Aleksincu izazvao je nedavni tender za rekonstrukciju stolarije i parnog grejanja u ovdašnjoj kasarni, iz koje se vojska iselila pre više od decenije. Učesnici tendera kažu da u javnom pozivu nigde nije naglašeno da se prostorije spremaju za azilante, mada je tender raspisala navodno jedna strana donatorska organizacija. Portparol komesarijata Mišković o raspisanom tenderu za aleksinačku kasarnu nije mogao da nam da konkretne informacije.

U razgovoru sa ovdašnjim lokalnim partijskim liderima saznali smo da su oni obavestili centrale o dešavanjima u Aleksincu, ali da za sada nemaju nikakav odgovor, niti uputstva iz Beograda.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × 2 =