Udruženja žena

На „Здрав фесту” у Ћићевцу: Корманке прве, Тешичанкама треће место

На седмом Међународном фестивалу здраве хране „Здрав фест” одржаном јуче у Ћићевцу, удружења жена са подручја општине Алексинац била су међу најуспешнијим такмичарима. Свеукупни победник је Етно удружење „Корман”, које је за прво место добило и прелазни пехар. На победничко постоље су се нашле и чланице Удружења „Супер жене” из Тешице које су освојиле треће место у категорији пите и тестенине. На овој смотри учествовало је преко 70 екипа из целе Србије, а било је и гостију из Словеније и Словачке.

Etno udruženje Korman
Победнички штанд Корманки

Чланицама Етно удружења „Корман” припала је награда за најлепши штанд, као и награде за зимницу, погачу и проју.

‒ Наше удружење спрема храну која је традиционална за наш крај јер желимо да кроз јела која су се некад спремала представимо и општину Алексинац и наше место Корман. Ту су разне пите од развијених кора са домаћим сиром, са плавим парадајзом, грожђем и орасима, са тиквицама, онда разне врсте проја и разне врсте погача. Затим пуњена паприка, пасуљ, разне врсте салате, јер ипак наш моравски крај је познат по повртарству и ми се држимо тога што је карактеристично за наш крај ‒ каже Татјана Шљивић из Етно удружења „Корман”. 

Чланице Етно удружења „Корман” дочекаће овог петка (11. октобар) преко шездесеторо деце из Трњана и Кормана који ће се у оквиру „Дечје недеље” дружити са песницима у просторијама Етно куће „Павлићевић” у Корману. У удружењу поручују и да ће учествовати на овогодишњим „Пекарским данима” који се у Алексинцу одржавају од 16. до 18. октобра. У децембру Корманке путују у Књажевац где ће учествовати на манифестацији „Традиција у Европи”.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × 2 =