На трибини о женском активизму: Жене са села чувари традиције и друштвеног живота

Трибина о значају родне равноправности за развој заједнице на селу одржана данас у алексиначком Дому културе, окупила је удружења жена са подручја општине Алексинац, неформалне групе жена и невладин сектор.

Говорећи о проблемима са којима се ова женска друштва сусрећу, навели су недостатак просторија, мале буџете, што условљава да на многим манифестацијама не могу да отпутују иако на њима постижу запажене резултате и успешно представљају културно, гастрономско, као и етно-наслеђе овог краја.

Представница најстаријег удружења у нашој општини „Радиност”, Живица Видановић је поред тога што је указала на постигнуте резултате друштва које она тренутно води нагласила неопходност већих финансија да би се испратиле све активности у којима они учествују или организују. Што се тиче просторија, Видановић је казала да су они добили одређен простор у граду али да је неопходно доградити мокри чвор.

Са простором донекле кубури и Удружење „Супер жене” из Тешице које користе просторије тамошње Месне заједнице али планирају да у будуће имају своју сталну поставку експоната коју би показивали гостима и заинтересованим посетиоцима а у циљу очувања културног наслеђа тог дела. Наравно и код овог удружења проблем је и превоз приликом одласка на многобројне манифестације са којих алексиначка удружења доносе вредна признања.

Весна Пауновић из житковачког удружења „Етно кутак” је присутне упознала са техником израде предмета пустовањем вуне и о њиховој делатности на ширењу ове технике међу младим нараштајима, а ради очувања ове традиционалне вештине.

Осим поменутих друштава, на трибини су учествовали и представници Етно удружења „Корман“ из истоименог села, Удружење „Видовданке” из Великог Дреновца и неформалне групе „Вредне домаћице” из Гредетина које су двоструки узастопни победник на општинском нивоу манифестације „Изађи ми на теглу”.

Чланице групе „Вредне домаћице” су упознале општинско руководство да у њиховом селу не постоје просторије где би се оне окупљале и да је неопходно реновирати тамошњи Дом културе. Како је најављено, размишљања су да и ова неформална група оснује удружење жена.

Председник општине Далибор Радичевић, који је заједно са својом заменицом Маријаном Радивојевић присуствовао скупу је за неке изнете проблеме понудио решење као што је превоз, а за друге је указао потребу удруживања више насеља у једно удружење како би се рационалније користила буџетска средства. Што се тиче превоза, први човек локалне самоуправе је најавио набавку комби возила чија је једна од сврха и помоћ у превозу таквих организација као што су ове на селу. Возило је набављено заједничким средствима Министарства за бригу о селу и Општине Алексинац. Први човек овдашње локалне самоуправе такође је упознао представнице удружења да су им на располагању стручне службе у Општини када су у питању правни и остали послови.

Данашњу трибину позитивно је оценила и представница „Друштва за развој креативности” из Алексинца, Снежана Живадиновић, која је најавила активности на помагању у раду ових женских удружења, како кроз едукативне програме тако и кроз остале програме.

− Свако ново женско удружење у неком селу представља нову снагу тог села и веће шансе за просперитет и развој. Тако је било и са већ потврђеним женским удружењима као што су Етно удружење „Корман“ и „Супер жене“ из Тешице, јер тек након њиховог друштвеног ангажмана ова села су постала препознатљивија и јача. Радује чињеница да однедавно постоје и нова удружења жена у алексиначким селима и заинтересованост за формирањем женског удружења у Гредетину – казала је ова представница НВО сектора.

Осим дебате, овај скуп је имао и пропратне активности. Најпре је глумац Милош Паовић прочитао део из једног натписа објављеног у „Ал новинама” који се бави традицијом женског активизма у нашој општини, а на крају, присутни су могли да уживају у стиховима на дијалекту посвећеним мајци, аутора Власте Н. Ценића који их је и говорио.

Затим представницама удружења председник општине, заменица, председник удружења „Дарс” Мића Милојевић и директорка ЦКУ Далиборка Стевановић, уручили су комплете промотивних мајица које је креирала Милица Максимовић, запослена у алексиначком Центру за културу и уметност.


Организатори овог скупа су месечник „Ал новине” из Алексинца и Удружење грађана Центар за регионални развој „ДАРС” из Алексинца уз покровитељство Општине Алексинац и Друштва за информисање „Ал прес” из Алексинца. Скуп је одржан у оквиру обележавања глобалне кампање „16 дана активизма против насиља над женама”.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × five =