Aleksinac

Na raskrsnici u Žitkovcu – ko ima prvenstvo prolaza?

Glavna raskrsnica u Žitkovcu za vozače koji nisu iz ovog kraja u pojedinim situacijama postaje prava zagonetka. O čemu se radi?

Ako se vozilo kreće iz pravca Aleksinca, pošto ne postoji ni jedan znak da ulazi u raskrsnicu koja je sastavni deo regionalnog puta Sokobanja – Prokuplje, onda je vozač tog vozila dužan da na osnovu pravila prvenstva prolaza, propusti vozilo koje nailazi sa lokalnog puta iz pravca Prćilovice. Za razliku iz pravca Aleksinca, gde ne postoji znak ispred raskrsnice, iz pravca Prćilovice stoji oznaka da nailazite na put sa pravom prvenstva i da ste dužni da propustite vozila koja dolaze iz suprotnog pravca ili u raskrsnicu ulaze iz Aleksinca. U takvoj situaciji sledi dogovor pokretima ili prvi raskrsnicu prođe onaj koji je odlučniji. Takođe, i iz pravca Moravca nema znaka o pravu prvenstva.

Prćilovica
Na ulazu u raskrsnicu iz pravca Prćilovice saobraćajni znak obaveštava da se nailazi na put sa prvenstvom prolaza 

Taj problem nemaju vozači – meštani, koji kažu da je nekada bilo znakova i da se oni upravljaju prema njima, iako ih duže vreme nema. Problem nastaje kada se u saobraćaju nađu ljudi koji često ne koriste taj deo puta. Pitanje je ko bi bio odgovoran da se eventualno u raskrsnici dogodi neka saobraćajna nezgoda.

Moravac
Vozači iz pravca Tešice, odnosno Moravca nemaju nikakav znak

Nadležne službe u lokalnoj samoupravi kažu da obeležavanje regionalnih puteva nije u njihovoj nadležnosti, a nezvanično ima priča da je poslato upozorenje višim instancama, ali za sada od njih nema odgovora.

Naša ekipa je jutros boravila na raskrsnici u Žitkovcu i uverila se da nedostaje određeni broj znakova. Zato ćemo uputiti zahtev sa fotografijama Savetu za bezbednost saobraćaja na putevima opštine Aleksinac, da u okviru svojih nadležnosti obavesti nadležne službe o ovom slučaju. Za sada, koliko je nama poznato, ovakva sitacija na raskrsnici u Žitkovcu nije imala negativnih posledica. Zato je bolje da se što pre postave adekvatni saobraćajni znaci ili pak uklone oni koji zbunjuju. Bolje sprečiti nego lečiti!

2 коментара

  1. Kada smo na ovoj temi…bilo bi dobro pozabaviti se pesackim prelazima kojih nema…deca….skola…stariji ljudi..pijaca….i svi pretrcavamo po svom nahođenju….

  2. A stacemo sa taksistima usred raskrsnice . Ko je tu nadlezan ?
    Molim Opstinarae da ne beze od problema vec da ih resavaju a kako , oni to bolje znaju.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 − eleven =