На Радио Алексинцу: Др Живадиновић о вакцинама и противницима вакцинисања

Значајан број медицинских радника није се вакцинисао. На то путем медија указују и људи у белим мантилима. Један од најчешће цитираних лекара у медијима је анестезиолог др Радмило Јанковић који кординише ковид-болнице на југу Србије. Он је по медијским написима веома незадовољан одзивом за вакцинацију својих колега, а помиње се и бројка о вакцинацији 2.000 медицинских радника на југу Србије у ковид ситему, што је мање од половине.

Што се тиче вакцинације међу алексиначким медицинарима, редакција нема тачан податак, јер су се неки од њих вакцинисали и у Нишу. Оно што је познато јесте да су се челници Дома здравља и Опште болнице први вакцинисали када је стигла вакцина намењена медицинским радницима.

Епидемиолог и директор Дома здравља др Родољуб Живадиновић припада групи доктора који немају дилеме да ли медицински радници треба да се вакцинишу или не. Он често у јавност иступа са тезом да његове колеге треба обавезно да се вакцинишу. Са др Живадиновићем смо разговарали о значају вакцинисања, како поједине вакцине делују, зашто се разбољевају и вакцинисани и о другим темама у вези са вакцинама.

Двадесетоминутни интервју биће емитован на таласима Радио Алексинца сутра, у четвртак 8. априла у 11 и у 17 сати.

На питање зашто поједине његове колеге имају негативан став према вакцини др Живадиновић каже да му уопште није јасан такав њихов став.

 

− Када видимо шта се све дешава, када видимо оволики број оболелих, оволики број људи који су, слободно могу да кажем, под патњама и то тешким, када видимо колики број умире око нас. Ево чујем да је ноћас умрла једна наша суграђанка, 1981. годиште, мислим где ми живимо и о чему размишљамо. Да ли су ти лекари, те медицинске сестре завршили медицинске школе или неке друге. Ја разумем када неко ко је лаик не схвата ништа. Једноставно није имао у својој близини неки тежи случај или не дај боже смртни исход па се понаша тако како се понаша из незнања и наивног размишљања. Али недопустиво је за медицинаре који сваки дан то раде, а како чујем и у неким ковид болницама постоје они који раде на ковид одељењима, а не примају вакцину. Верујте, то мени уопште није јасно, али свако одлучује о себи. Нажалост немамо обавезу вакцинисања као што је сада рецимо скоро Италија увела, да сви медицинари морају да се вакцинишу против Ковида, јер пазите особа која ради са пацијентима, може да ради и са здравима па да им пренесе болест. Ево колико имамо пацијената који су позитивни, а немају практично никакве симптоме, само кроз лабораторију видите да је у питању корона – каже Родољуб Живадиновић.

У сутрашњем разговору слушаоци ће моћи да сазнају и зашто се вакцинисани разбољевају, да ли постоје добра и лоша вакцина, да ли је вакцинација једини излаз из епидемије и да ли уопште има решења за садашњу ситуацију.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × two =