На плану унапређења положаја Рома се озбиљно ради

У сусрет Међународном дану Рома, 8. априлу, у сали Скупштине општине Алексинац данас је одржан свечани пријем за припаднике ромске заједнице и организација, установа и тимова који се баве побољшањем услова живота Рома.

Више од 50 година се обележава Међународни дан Рома са циљем да се укаже на проблеме са којима се суочава ова највећа национална мањина у Европи, а заменица председника општине Алексинац Маријана Радивојевић упутила је овом приликом честитку и осврнула се на све оно што локална самоуправа ради у правцу унапређења положаја ромске популације.

− План унапређења положаја Рома и Ромкиња Алексинац није само списак евидентираних проблема и утврђених активности. По овом плану се озбиљно ради, планирају и реализују конкретне активности. Посебно је формиран мобилни тим за социјалну укључивање рома и ромкиња општине Алексинац који омогућава директно примењивање стратешких мера у органима и установама. Чланови мобилниг тима обилазе ромска насеља. Сарађују са Националним саветом ромске националне мањине, са којима се осигурава процес унапређења положаја Рома и Ромкиња. Једна од тих активности је информисање ромске популације о субвенцијама и могућностима за запошљавање и о обукама које могу унапредити њихов положај на тржишту рада. Та сарадња је успостављена и са организацијама које раде са ромским становништвом − рекла је овом приликом Маријана Радивојевић.

Како се могло чути овом приликом, оно што карактерише нашу општину је и учешће у Ромактед програму у оквиру кога је наша општина добила 15000 евра за реализацију пројекта “Ромски инклузивни клуб” у оквиру кога ће бити спроведене едукативне активности и превентивне здравствене мере.

Након пријема, у Основној школи „Вук Караџић“ у Житковцу одржана је приредба и предавање под покровитељством ове образовне установе и Удружења ромкиња „Нада”.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seven − 4 =