На Општинском већу: догодине без поскупљења услуга

Усвајањем Стратегије јавног здравља општине Алексинац за наредних пет кодина, почео је данашњи рад Општинског већа општине Алексинац. О овом документу који има за циљ дефинисање активности за стварање здравог животног окружења и побољшање здравља свих грађана, као и о већини данашњих одлука већника, свој суд ће дати и одборници на наредном заседању Скупштне општине.

У наставку заседања општинске владе прихваћена је Одлука о јавној расвети на територији општине, односно документ који детаљније дефинише послове одржавања расвете, а и казне за лица која оштете јавну расвету.

Овом приликом, јавним предузећима чији је оснивач локална самоуправа, поверени су послови и у наредној години у истом обиму, осим „Предузећу за путеве” које током 2024. године неће уређивати атарске путеве на територији општине због недостатка механизације, већ ће то бити дато приватним предузећима по јавном позиву, све док се ово предузеће технички не опреми.

Већи део тачака данашњег Дневног реда заседања Већа био је посвећен Одлукама о решавању стамбених потреба избеглица продајом стана досадашњим закупцима. Реч је о 19 стамбених јединица које се налазе на Алексиначком Руднику и у Алексинцу, а које су изграђене уз помоћ Немачке Владе.

Након данашњег заседања Већа контрола квалитета ваздуха на територији општине Алекиснац биће настављена и у наредној години, а зелено светло добио је и годишњи план рада Штаба за ванредне ситуације за 2024. годину, који се такође не разликује од прошлогодишњег.

Већници су данас подржали и програме пословања са финансијским планом јавних предузећа и установа, односно, свих индиректних корисника локалног Буџета. Када је реч о ЈКП „Водовод и канализација”, у овом предузећу догодине планирају укупне приходе у износу од 246.831.000 динара, док су им пројектовани расходи 245.319.000 динара. Јавно предузеће за путеве догодине планира приходе нешто више од 195.081.000, а расходе од 194.453.000 динара, док је процена Комуналног предузећа да ће у наредној години приходовати 230 милона, а потрошити 224 милона динара. Оно што се чуло током ових образлагања, јесте чињеница да наредне године неће бити повећања цена услуга.

Када је реч о установама, Библиотека „Вук Караџић” је за наредну годину определила 950 хиљада динара за куповину нових наслова и радиће на већој видљивости ове установе,  док је програм Центра за културу и уметност за наредну годину исти као овогодишњи.

Центар за социјални рад општине Алексинац и у 2024. години имаће исти буџет, с тим што је после ревизије смањен број корисника, али су повећана давања за лекове.

На крају данашњег заседања пар тачака било је у искључивој надлежности Општинског већа, а то је одобравање новогодишњих поклона деци запослених код директних и индиректних буџетских корисника. Након потврђивања ових тачака, деца запослених код директних буџетских корисника, старости до 15 година, добиће поклон честитку у износу од 10 хиљада динара и слатки пакет, а колико ће добити деца запослених код индиректних корисника зависиће од колективног уговора, али ће и она највероватније добити исти износ који је неопорезив.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 + 16 =