На Општинском штабу о епидемији: Наговештај и нада постоје, изненађења могућа

Епидемијска ситуација на подручју општине Алексинац је све повољнија, али и даље стручњаци упозоравају да је њен ток неизвестан. Наговештај и нада постоје да би КОВИД-19  за месец до два могао из епидемије да пређе у форму заразне болести са периодичним појављивањем. Међутим, искуства показују да је вирус непредвидљив и да су изненађења могућа. То се могло чути на данашњој седници Општинског штаба за ванредне ситуације, приликом разматрања Информације о епидемијској ситуацији на подручју Алексинца и околине.

Оптимизам није без разлога. То се види ако упоредимо и статистичке бројке. Последње недеље у фебруару било је 636 првих прегледа у алексиначким установама или просечно дневно 91особа се први пут обратила лекару у ковид службама. У првих шест дана марта 441 пацијент се први пут прегледао или на дневном нивоу у просеку нешто више од 73 лица.

Повољнија је ситуација и код броја заражених. У последњој седмици фебруара оболела је 221 особа или просечно дневно нешто више од 31 пацијента, док је у првих шест дана марта заражено 153 лица или у просеку нешто више од 25 случајева по дану.

Да је епидемијска ситуација у нашој општини знатно повољнија потврдио нам је директор Опште болнице др Горан Видић.

‒ Имамо у марту знатан пад броја тестираних и што је најважније броја позитивних грађана. И оно што радује је, да је клиничка слика код оболелих углавном лакша, имамо много мање упућених пацијената у ковид болнице. Овај талас, можемо рећи, да је при крају ‒ каже први човек алексиначке болнице.

Он је упозорио  да смо имали  већ неколико таласа када смо мислили да је готово, а ковид се вратио.

‒ Не желим да сада мислим другачије. Сваки пут сам се надао да ће бити крај па и сада. Заиста ово упућује да ћемо можда у наредна два до три месеца видети и крај епидемије с тим да ће свакако болест остати. Ковид неће нестати преко ноћи, али ће се свести на неке форме оболевања код заразних болести које су нама познате ‒ оптимистичан је др Видић.

И током протеклог викенда епидемијска ситуација је била стабилна. Јуче, у недељу, од 75 тестираних особа њих 14 је било позитивно. Дан раније, у суботу, узето је 133 узорака и код њих 24 је откривено присуство вируса корона. Прошлу седмицу, у петак, завршили смо са 30 оболелих од 119 колико се јавило са симптомима који су указивали на КОВИД-19.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × two =