На нашим путевима нове ознаке, „Молим полако, угушисте ме”

Наћи правог извођача радова на јавном надметању, а често и на тржишту,  је понекад права лутрија. Позиви који се упуте преко портала јавних набавки на неки начин фаворизују најјефтинију понуду и те фирме добијају посао. Наравно, уз одређену документацију и банковне гаранције.

Већина њих и уради поверене послове, али све чешће има случајева да инвеститори, а у овим случајевима локалне самоуправе, буду приморане да раскину уговор. Тако је Општина Алексинац 15. септембра раскинула уговор са Предузећем „Бетон-стил” из Александровца, које је радило реконструкцију општинског пута Трњане – Јаковље, од Доње до Горње Пешчанице. Као разлог наведено је више ставки које се односе на рокове и начин извођења радова. Са скидањем старог асфалта кренуло се почетком августа, са закашњењем од 20 дана. Тада је, у разговору са општинским руководством, представник „Бетон – стила” дао обећање да ће се тај заостатак надокнадити.

Од тога не само да није било ништа, већ и стање у коме су оставили градилиште, како рече један овдашњи грађевинар, је срамота за струку. Толико неравнина и избочина на тако  релативно краткој деоници ову саобраћајницу чини гором од многих атарских путева. Осим што ће многи од мештана неколико насеља, који свакодневно путују овим правцем, морати након завршетка радова да среде трап својих возила, прашина која се ствара ових дана постаје и еколошка опасност. То се види кроз прашњиве наслаге на околном биљном свету, међу којима су и кукуруз и детелина који се налазе на плодним пољима поред раскопаног и делимично шљунком насипаног пута. Сва срећа да је спорна деоница ван центра села Доња Пешчаница, па је у том пределу само једна викендица у којој стално живи особа у трећој животној доби. Колико је неподношљиво живети ових дана поред пута Доња – Горња Пешчаница, показује и апел написан на таблама са обе стране саобраћајнице „Молим полако, угушисте ме”.

Очекивана казна активирањем банкарских гаранција плаћањем пенала у висини од око 2,6 милиона динара и губљењем посла је „мала казна” за оно што је неодговорни „Бетон- стил” учинио овим људима, а и осталим путницима које нанесе пут. Њему ће бити исплаћени досадашњи радови. Вредност укупних послова у првој набавци била је 31,5 милиона динара, а у новој расписаној јавној набавци за наставак санације предвиђено је нешто више од 24 милиона.

И то није најгоре. Замислите да опет добијете неодговорног извођача, или да се неко жали и продужи рок доношења одлуке, а може да нас захвати и лоша јесен па да од асфалтирања нема ништа. Е, онда ће бити прави пакао.

Остаје нада да нам срећа није окренула леђа. Данас су отворене понуде и са нестрпљењем се очекују резултати.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − ten =