На култном месту у Горњем Адровцу: Песничка реч у време короне

У специфичном амбијенту порте Свете Тројице у Горњем Адровцу, испред цркве окружене столетним липама, више од двадесет песника јуче је говорило своје стихове посвећене животу, љубави, домовини, патриотизму, нашој прошлости и садашњости, као и руском добровољцу пуковнику Рајевском.

Актуелни догађаји око вируса корона нису спречили заљубљенике у писану реч да пристигну из неколико градова Србије, а наступили су и домаћи песници окупљени око Књижевног клуба „Велимир Рајић” из Алексинца који је био и организатор овог скупа. Књижевна манифестација „Рајевском у част” протеклог викенда одржана је по 12. пут и она представља јединствено дружење песника који на тај начин отржу од заборава време када се Србија у Првом српско-турском рату 1876. године борила за свој опстанак и ослобођење других српских крајева. Тада су им у помоћ дошли руски добровољци, међу њима и пуковник Рајевски који гине на Адровачком вису.

Њему у част породица подиже 1903. године цркву коју народ често назива и руском. Многи, због сличне љубавне судбине Рајевског и књижевног лика Вронског, сматрају да је овај руски добровољац послужио чувеном писцу Толстоју за стварање једног од главних књижевних ликова у роману „Ана Карењинаˮ.

Учесници јучерашњег скупа у Горњем Адровцу су се придржавали прописаних епидемиолошких мера у борби против короне, како по броју присутних особа, тако и када је у питању ношење маски.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 + twenty =