oslobodjenje 2

На данашњи дан ослобођен Алексинац у Другом светском рату

Данас се навршава 77 година од ослобођења Алексинца у Другом светском рату. 13 октобар је дан када су 1944. године у ослобођени Алексинац ушле јединице 32. пука црвене заставе Црвене армије и четири батаљона 24. бригаде 45. дивизија Народно ослободилачке војске Југославије.

Два дана касније биће обележена и 103. годишњица од ослобођења Алексинца у Првом светском рату.
Због близине ова два датума, односно 13. октобар у Другом, а 15. у Првом светском рату, Одбор за обележавање празника, историјских догађаја, годишњица и јубилеја у општини Алексинац донео је одлуку да ова два датума буду обележавана истог дана, али наизменично. Прошле године обележавање је уприличено 13. октобра, а ове године ће то бити 15.

Најпре ће од 11 сати уз службу свештенства Саборне цркве у Алексинцу бити обележена годишњица ослобођења у Првом светском рату. Венце цвећа крај споменика погинулим у Балканским и Првом светском рату у порти цркве положиће делегације Општине Алексинац и удружења бораца и осталих патриотских организација.

Након тога, полагање цвећа ће се наставити код Спомен-костурнице испред Основне школе „Љупче Николић”, где су сахрањене кости бораца Озренског партизанског одреда, и тиме ће одати пошта онима који су дали своје животе за ослобођење Алексинца у Другом светском рату.

Иначе, све до 2004. године 13. октобар је обележаван као дан општине Алексинац, а од тада је одлуком Скупштине општине узет један старији датум. То је 5. јун, дан када су званично ови крајеви, укључујући све територије јужне и југоисточне Србије, 1833. године прикључени Кнежевини Србији.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × 5 =