Dan ruske kulture

Музичко-поетско путовање у Русију

Ђаци алексиначких школа који уче руски језик данас су у Дому културе у Алексинцу приредили програм кроз који су представили део културе руског народа. Гимназијалци, основци из Житковца, Лоћике, Трњана, Катуна и Суботинца и њихови наставници Дан руског језика и културе обележили су уз руску музику, поезију и руски плес.

Увертира у данашње дружење била је изложба ученичких радова инспирисаних Русијом који су постављени у холу Дома културе.

Руски језик учи се у пет алексиначких основних школа, док у Алексиначкој гимназији постоји билингвално српско-руско одељење. Професор у овој школи и један од организатора данашњег скупа Оливера Војиновић каже да ово двојезично одељење опстаје већ пет година, а да интересовања за упис има и ове године.

‒ Наши наставници руског језика, не само до квалитетно раде него, иако је то уз велики притисак, свој посао обављају са изузетном љубављу и преданошћу. Мислим да успевају да пренесу ту љубав према руском језику и култури и на децу и када та деца из основне школе дођу до нас они већ имају формирано мишљење о томе због чега им је потребан руски језик, зашто га је потребно изучавати и ми само негде допунимо та знања која су они стекли у основној школи – каже нам професорка Војиновић. 

Dan ruske kulture

Неки ђаци билингвалног одељења већ су имали прилику да путују у Русију и одатле, осим нових искустава, понесу и лепе успомене.

‒ Били смо у Артику, на Криму. Цела Русија је прелепа, али просто то полуострво оставља без текста. Водили су нас на разним екскурзијама и обишли смо скоро цео Крим, било је прелепо – каже нам Јована Миленковић из Трњана, ученица треће године Алексиначке гимназије. 

Поред гимназијлаца, прилику да путују у Русију имају и основци, а овог јула пут Владивостока кренуће и Милош Миленковић из Моравца, који каже да је руски језик заволео захваљујући наставници Вери Рајковић.

‒ Очекујем да ће бити лепо, да ћу упознати нове пријатеље, али и научити неке нове речи на руском – каже нам овај основац. 

Dan ruske kulture

Манифестацију посвећену Дану руског језика и културе коју је организовао Актив наставника руског језика општине Алексинац подржао је и Центар за културу и уметност.

‒ Ово је једна лепа манифестација која показује сличност словенских култура, заједништво и добре односе српског и руског народа, као и међусобну културну повезаност – каже Маја Радоман Цветићанин, директорка Центра за културу и уметност. 

Ову традиционалну манифестацију која у Алексинцу већ годинама окупља русофиле, познаваоце и љубитеље руског језика и културе и ове године подржала је Општина Алексинац.

Dan ruske kulture  

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 − three =