Мошти Свете Петке у Алексинцу

Верници на југу Србије ових дана могу да се поклоне моштима Свете Петке.

Мошти Свете Петке, које се чувају у њој посвећеној капели на Калемегдану, након Ниша, Лесковца, Пирота биће изложене и у Алексинцу, односно, од 20. до 21. октобра мошти светитељке боравиће у храму Светог Николе у Алексинцу..

Дочек моштију у алексиначком храму Светог Николе биће у среду у 16 сати и 30 минута, а потом од 17 часова биће служен акатист Светој Петки.

Из Епархије нишке позивају вернике да присуствују дочеку моштију.

Света Петка или Параскева је била хришћанска подвижница из 11. века. Њене чудотворне мошти преношене су у току времена много пута. Најпре у Цариград, па одатле их бугарски цар Јован Асен 1238. године пренесе у Трново. Из Трнова након његовог пада (1393) су се мошти селиле преко Видина, до Бруса (1396) – биле пренете у Влашку, након пада Бугарске под Османлије. Када је и Влашка постала угрожена турским упадима, а на молбу српске кнегиње Милице султану Бајазиту, мошти су пренете у Београд. Кад је Сулејман I 1521. године освојио Београд, он уз остале драгоцености преноси у Цариград и мошти св. Петке, заједно са протераним Србима Београђанима. На молбу и трошком молдавског господара Василија Арбанаса званог Лупула 1641. године мошти су пренете у град Јаши, где се и данас налазе (осим два прста шаке, који су у капели свете Петке на Калемегдану).

Широм Србије налази се и велики број извора, који су посвећени св. Петки. Један од њих је извор св. Петке у калемегданској тврђави у Београду, где су њене мошти дуго времена почивале.

Српска православна црква је слави 14. октобра по старом, односно 27. октобра по новом календару.Света Петка се по броју свечара налази на шестом месту на листи највећих српских слава. Култ Свете Петке је веома развијен међу Србима, па је Петковица као јача слава раширена у више крајева, а највише у источној Србији и Далмацији. У Лужници и Нишави је Петковача прва општа јесења слава.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × 4 =