Mladi dobili sredstva za projekte

U sali Skupštine opštine danas su uručeni čekovi i potpisani ugovori sa neformalnim grupama mladih čiji su projekti prihvaćeni na konkursu Fondacije „Ana i Vlade Divac”. Svojim projektima apliciralo je sedam grupa a nakon tehničke selekcije prihvaćeno je šest projekata. Predstavnike grupa mladih u ime lokalne samouprave pozdravio je Stefan Đurić a ispred „Proaktiva” direktor Olivera Canić. Ona je izrazila zadovoljstvo što je u ovaj projekat uključena i aleksinačka opština sa kojom „Proaktiv” sarađuje od svog osnivanja, 2010. godine.

‒ S obzirom da je ovo prva godina saradnje na ovom konkursu, prijatno sam iznenađena brojem prijavljenih projekata i ponuđenim idejama mladih. „Proaktiv” kao Omladinski centar „Divac fondacije” zadužen je za administrativnu i logističku podršku . Želja nam je da probudimo taj bazični, iskonski aktivizam kod mladih i da ih ohrabrimo da preuzmu tu veoma odgovornu ulogu u poboljšanju života kroz projekte koji će biti biti finansirani i realizovani u lokalnoj zajednici ‒ naglasila je Olivera Canić.

Inače ovaj projekat ima za cilj poboljšanje života mladih u najrazličijitijim oblastima: kulture, sporta, bezbednosti, zapošljavanja, obrazovanja, aktivizma volonterizma i zdravlja. Projekat iz oblasti zdravlja ponudila je grupa mladih „Healthactivists Mumijevi”.

‒ Naš projekat „Staza zdravlja” prvenstveno je namenjen mladima između 15 i 30 godina. Pešačka staza sa motivacionim porukama trebalo bi da inicira da se ljudi što više bave rekreativnim sportom pogotovo što živimo u doba tehnologije i kada su sve veći faktori rizika ‒ rekla je Miljana Milutinović član ove grupe.

Među prihvaćenim projektima je i projekat „Svi na teren” neformalne grupe „Mladi iz Trnjana” Ovim projektom tridesetak mladih iz ovog sela planiraju uređenje terena za basket 3h3.. Teren bi prema rečima člana ove grupe Miloša Uroševića imao dva koša sa pleksiglas tablama i obručima sa oprugama, a prilikom svečanog otvaranja, kako najavljuje Miloš,bio bi održan turnir u basketu tri na tri.

‒ U naš projekat „Volontiraj srcem” biće uključeni studenti Visoke strukovne škole za vaspitače koji će u saradnji sa profesionalcima iz Ustanova za decu i mlade sa smetnjama raditi niz kreativnih radionica koje će na kraju rezultirati prolećnim vašarom na platou ispred Doma kulture. Na taj način želimo da povećamo vidljivost dece i mladih sa smetnjama i da izađemo u susret njihovim realnim potrebama ‒ obrazložila je ovaj projekat Daliborka Stevanović iz grupe „Mali drugari”.

Pored ova tri, prihvaćeni su i projekti „As za sve nas” Odbojkaškog kluba PIN, „Razigrane pčelice” neformalne grupe mladih „Vesela družina” i „Vetar u leđa” grupe mladih „Mladi rudari”.

Za realizaciju ovih projekata Fondacija Divac i opština Aleksinac su obezbedile ukupno 250.000 dinara s tim da svaka grupa treba da obezbedi još 50% od odobrene sume u lokalnoj zajednici i od lokalnih donatora.

Rok za realizaciju projekata je 30. april.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

nine + 19 =