Mлади добили средства за пројекте

У сали Скупштине општине данас су уручени чекови и потписани уговори са неформалним групама младих чији су пројекти прихваћени на конкурсу Фондације „Ана и Владе Дивац”. Својим пројектима аплицирало је седам група а након техничке селекције прихваћено је шест пројеката. Представнике група младих у име локалне самоуправе поздравио је Стефан Ђурић а испред „Проактива” директор Оливера Цанић. Она је изразила задовољство што је у овај пројекат укључена и алексиначка општина са којом „Проактив” сарађује од свог оснивања, 2010. године.

‒ С обзиром да је ово прва година сарадње на овом конкурсу, пријатно сам изненађена бројем пријављених пројеката и понуђеним идејама младих. „Проактив” као Омладински центар „Дивац фондације” задужен је за административну и логистичку подршку . Жеља нам је да пробудимо тај базични, исконски активизам код младих и да их охрабримо да преузму ту веома одговорну улогу у побољшању живота кроз пројекте који ће бити бити финансирани и реализовани у локалној заједници ‒ нагласила је Оливера Цанић.

Иначе овај пројекат има за циљ побољшање живота младих у најразличијитијим областима: културе, спорта, безбедности, запошљавања, образовања, активизма волонтеризма и здравља. Пројекат из области здравља понудила је група младих „Healthactivists Mumijevi”.

‒ Наш пројекат „Стаза здравља” првенствено је намењен младима између 15 и 30 година. Пешачка стаза са мотивационим порукама требало би да иницира да се људи што више баве рекреативним спортом поготово што живимо у доба технологије и када су све већи фактори ризика ‒ рекла је Миљана Милутиновић члан ове групе.

Међу прихваћеним пројектима је и пројекат „Сви на терен” неформалне групе „Млади из Трњана” Овим пројектом тридесетак младих из овог села планирају уређење терена за баскет 3х3.. Терен би према речима члана ове групе Милоша Урошевића имао два коша са плексиглас таблама и обручима са опругама, а приликом свечаног отварања, како најављује Милош,био би одржан турнир у баскету три на три.

‒ У наш пројекат „Волонтирај срцем” биће укључени студенти Високе струковне школе за васпитаче који ће у сарадњи са професионалцима из Установа за децу и младе са сметњама радити низ креативних радионица које ће на крају резултирати пролећним вашаром на платоу испред Дома културе. На тај начин желимо да повећамо видљивост деце и младих са сметњама и да изађемо у сусрет њиховим реалним потребама ‒ образложила је овај пројекат Далиборка Стевановић из групе „Мали другари”.

Поред ова три, прихваћени су и пројекти „Ас за све нас” Одбојкашког клуба ПИН, „Разигране пчелице” неформалне групе младих „Весела дружина” и „Ветар у леђа” групе младих „Млади рудари”.

За реализацију ових пројеката Фондација Дивац и општина Алексинац су обезбедиле укупно 250.000 динара с тим да свака група треба да обезбеди још 50% од одобрене суме у локалној заједници и од локалних донатора.

Рок за реализацију пројеката је 30. април.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one + four =