Svi ZaJedno

Министарство просвете подржало алексиначки пројекат „Сви ЗаЈедно”

Алексинац је један од 20 градова и општина којима су уручени грантови Министарства просвете, науке и технолошког развоја за унапређење предшколског васпитања и образовања. Пројекат је намењен деци од три до пет и по година старости, посебно оним из најосетљивијих друштвених група. Уговор о реализацији пројекта названог „Сви ЗаЈедно”, који је министарство подржало са 4.490.000 динара, потписан је крајем прошле недеље у Београду. Целокупни пројекат министарства подржала је Светска банка.

Svi ZaJedno
Чедомир Ракић, заменик председника општине, након потписивања уговора 

У овај пројекат укључени су и Предшколска установа „Лане”, Центар за социјални рад, Дом здравља Алексинац, Друштво за развој креативности и Ромско удружење грађана „Хуман”, а циљ им је да се, пре свега, помогне посебно осетљивим групама.

– То су припадници ромске националне мањине, деца из руралног подручја ниског материјалног статуса и деца интерно расељених лица. Овим пројектом обухватићемо 60 деце кроз активност Креативног дечјег клуба у Прћиловици, који ће радити сваке среде и четвртка, почев од марта до краја јуна наредне године. Пројектом ће бити обухваћена и деца из 24 насеља кроз креативне програме, као и 60 деце из мешовитих група која већ похађају неки вид предшколског образовања – појашњава Снежана Нешић, задужена на пословима образовања у Општинској управи Алексинац. 

По њеним речима, на овај начин покушаће да породицама укажу на значај образовања и социјализацију деце у том узрасту и да их подстакну да децу уписују у предшколске установе. 

– Очекујемо и да деца у другим селима, која не могу да похађају неки од облика предшколског образовања, буду обухваћени овим пројектом – каже Нешић. 

Деца ће кроз овај пројекат добити и материјалну помоћ, попут прибора и гардеробе, додаје наше саговорница. Иначе, целокупна финансијска средства за овај пројекат обезбеђује министарство, а Алексинац, као локална самоуправа из четврте групе развијености, није у обавези да финансијски учествује.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 + eighteen =