Министарка пољопривреде отворила скуп пчелара у Алексинцу

Министарка пољопривреде шумарства и водопривреде Јелена Танасковић отварајући данашњи XXIII Међународни стручни семинар у алексиначком Дому културе похвалила је рад Савеза пчеларских организација Србије. Она је позвала пчеларе на још успешнију сарадњу како у креирању законских оквира из ове области тако и за учешће на конкурсима за подстицај пчеларства.

Министарка је нагласила да је сектор меда веома значајан за нашу земљу, а да је Србија са преко 1.5 милиона кошница и седам хиљада тона меда пропорционално броју становника прва у овој области. Танасковић је поручила присутним пчеларима из целе Србије да ће она увек бити ту за њих и за њихове предлоге како би наставили са развојем пчеларства.

Она је позвала, уз обећање да ће се потрудити да направи стручни тим за подршку, како пчелара тако и пољопривредника да осим националних подстицајних средстава користе и средства која су обезбеђена уз сарадњу са Светском банком, такозваном формулом 50 одсто бесповратних, 40 у облику кредита и 10 одсто сопственог учешћа.

На уводном делу скупа могло се чути да подстицаја пчеларима из овог министарства до 2013. године није било, а да су они од тада расли и данас сваки пчелар по кошници добија 800 динара, а финансирано је и 25 одсто израдње погона СПОС-а за мед.

Осим стручног предавања Петера Броша из Будимпеште, професионалног пчелара и председника Националног мађарског пчеларског савеза (OMME), на овом међународном скупу организатор Регионална асоцијација пчеларских организација Југоисточне Србије доделио је признања и похвале заслужним пчеларима и појединцима за развој пчеларства.

Највише признање Мајсторско писмо, које је уручио председник регионалне асоцијације инжињер Властимир Спасић, за 2021. годину додељено је Момчилу Богдановићу из Сврљига, а за ову годину десето јубиларно писмо понео је др Родољуб Живадиновић из Житковца. Златна плакета уручена је Далибору Радичевићу, председнику општине Алексинац и Петеру Брошу, председнику мађарске организације пчелара.

Министарки Јелени Танасковић у знак захвалности додељана је Диплома удружења и симболични пригодни поклони у виду пчелињих производа истакнутих чланова.

Министарска Танасковић у друштву председника општине Радичевића долазак на скуп пчелара искористила је да обиђе наш град.

Један од организатора XXIII Међународног стручног семинара је и Друштво пчелара Алексинац које је само ове године приредило 19 стручних предавања и едукација. Половина њих је реализована уз финансијску помоћ Општине Алексинац, која је била покровитељ и данашњег окупљања пчелара.

У стручном делу данашњег скупа пчелара одржано је и предавање др Родољуба Живадиновића „Зашто најскупља роба прва нађе купца” и Трибина под називом „Стање на светском меду и перспективе”.

У холу Дома културе била је организована и продајна изложба позваних произвођача опреме.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 3 =