Међу „Изузетним женама Србије” и Алексинчанка

Сви који су пролазили једносмерном улицом Душана Тривунца нису могли, а да не примете насликан мурал на Дому културе са те стране.

На муралу који је осликан у оквиру пројекта „Изузетне жене Србије”, а који реализује Амбасада Краљевине Холандије у сарадњи са Центром за Женске студије, Културним центром ГРАД и Општином Алексинац налази се лик Јелене Ј. Димитријевић и његово свечано отварање заказано је за понедељак 28. марта.

Тим поводом у званичну посету Алексинцу доћи ће амбасадор  Краљевине Холандије Joust Reintjes,  преко које амбасаде је и ишло финансирање мурала, и његово обраћање се очекује у 17 сати и 30 минута. Након тога почиње програм који је посвећен 160. годишњици од рођења  Јелене Димитријевић, наше књижевнице, списатељице, феминисткиње и путописца.

− Она је једна од оних заборављених великана наше књижевности, па ће о њој, о њеном лику и делу говорити професор историје Зоран Стевановић и апсолвент књижевности Давид Петровић. Имаћемо и гостовање уметнице Драгане Јовановић, глумице Народног позоришта у  Нишу, која ће извести кратку монодраму под називом ‘Јелена Ј. Димитријевић – писма из Ниша’ − најавио је Александар Никезић, кустос Завичајног музеја.

Организатори овог догађаја се надају да ће све то бити довољно да се гости, а и суграђани, упознају са Јеленом Димитријевић и да коначно расветле и њен лик.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × three =