Масовно вежбање поводом Европског дана школског спорта

У оквиру Европске недеље спорта, која је трајала од 23. до 30. септембра,  у петак је на платоу испред Дома културе у Алексинцу одржано централно обележавање Европског дана школског спорта.

− У оквиру манифестацијекоја је, иначе, протекла веома добро, у преподневним сатима у нашим школама у селима и граду одржан је јавни час физичког вежбања. Најактивније школе су биле „Вожд Карађорђе” и „Љупче Николић” из Алексинца, „Стојан Живковић Столе” из Трњана и „Аца Синадиновић” из Лоћике, а на самој централној манифестацији смо окупили децу из свих основних школа са територије општине, али и децу случајне пролазнике и укључили их у вежбање − каже Марко Терзић, председник алексиначког Савеза за школски спорт, и истиче да су у обележавању Европског дана школског спорта учествовали и ученици Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић” и „Алексиначке гимназије”. – Презадовољан сам одзивом и начином реализације овакве акције, а мислим да су веома задовољни и наставници и ђаци који су учествовали у овој активности − додаје Терзић.

Иначе, Европска недеља спорта је о пројекат који је покренула Европска комисија у циљу промоције спорта, подстицања грађана да се баве физичком активношћу без обзира на године или физичку спремност, као и едукацију људи о здравом начину живота. Национални координатори за нашу земљу су Олимпијски комитет Србије и Министарство спорта. 

Алексинац је један од више од 30 градова и општина у Србији у којима је спортским догађајима обележен Европски дан школског спорта.


Србија лане друга

Прошле године је у обележавању Европског дана школског спорта учествовало више од 3.200.000 ученика у 10.000 школа широм Европе, а Србија је по броју ученика и школа била на другом месту.

Ове године, према још увек незваничним информацијама, у нашој земљи је учествовало око 40.000 ђака.


 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

8 + ten =