Maratonom do Ginisa i protiv stigmatizacije osoba sa invaliditetom /AUDIO/

Pripremila Jelena Radovanović

Nekadašnji reprezentativac u biciklizmu, a sada i maratonac Goran Nikolić postavio je sebi za cilj da za nepuna dva meseca pretrči 2400 kilometara i na taj način obori aktivan Ginisov rekord koji je za sada u vlasništvu japanskog atletičara. Naš grad našao se na maršruti ovog sportiste, koji današnjim dolaskom u Aleksinac pretrčao i svoj 33 maraton.

Nikolić, koji je inače lice sa invaliditetom sa vidiljivošću na jednom oku od svega 5%, pred sobom je postavio još jedan cilj, mnogo veći od Ginisa. Prema njegovim rečima,  ovaj njegov poduhvat nije usmeren samo na obaranje svetskog rekorda, već i na povećanje vidljivosti u društvu i afirmaciju sposobnosti osoba sa invaliditetom. A ostvarivanje i jednog i drugog cilja, kako Nikolić kaže, za sada teku po planu.

– To je kao kada punite baterije, pa onda što ih više punite, sve su punije. Samo prisustvo mojih prijatelja i kolega iz Saveza slepih i slabovidih, predstavnika populacije zbog koje ovo radim, najbolje govore da sve ovo što radim ima smisao. To mi je pozitivna povratna informacija, koja me bodri i daje mi dobar vetar u leđa. Puno je takve podrške bilo uz put i zbog toga su moje baterije sve punije. Imam utisak da je posredstvom ovog poduhvata vidljivija populacija koju predstavljam i zbog koje sam izašao na drum, smatrajući da sam na drumu korisniji.

Da se sve odvija kako je planirano, potvrdio nam je i Nikolićev trener Nebojša Jeremović, koji ističe da za sada nema nikakvih problema i da je naš sportista u dobroj formi.

– Ja sam zadovoljan njegovom kondicijom i njegovim zdravstvenim stanjem, a danas sam se posebno uverio da on nema nikakav problem. Verujem da ćemo 27. oktobra stići do cilja u Budvi bez ikakavih problema.

Gorana Nikolića u njegovom poduhvatu podržali su i članovi Međuopštinskog saveza slepih i slabovidih lica u Aleksincu koji su ga danas dočekali, zahvalni što svojom akcijom doprinosi populaciji osoba sa invaliditetom. Prema rečima predsednika Slađana Milovanovića, ponosni su što imaju jednog ovakvog predstavnika.

– Mi smo sa radošću došli da podržimo Gorana, jer je on jedan od najboljih među 12.000 slepih i slabovidih u Srbiji. Srećni smo što smo ovde sa njim i što smo mogli da mu među prvima čestitamo ulazak u cilj. To nam je bila velika radost i čast.

Goranu su do krajnjeg cilja ostala još 22 maratona, a finale akcije biće uskoro održano u Budvi.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 − 1 =