Мање од планираних пара од казни, више од еколошких такси

На седници Општинског већа Општине Алексинац, одржаној данас, на дневном реду нашле су се, поред осталог, и Измене програма коришћење средстава буџета Фонда за заштиту животне средине за ову годину. Предвиђено је да на располагању буде нешто више од шест милиона и највише 3,5 милиона динара биће издвојено за уклањање неуређених депонија по налогу надлежних органа.

Како је објаснио стручни сарадник за заштиту животне средине у Општинској управи Владимир Никодијевић, ове измене биће упућене на добијање сагласности од стране ресорног министарства. Он је још казао да су ово планирана средства, пошто је у другој половини године почела наплата од привредних друштава одређених такси и по том основу је пристигло око милион и по динара. Иначе, ранијих година за уклањање дивљих депонија из овог фонда издвајало се и по шест милиона динара.

Већници су се позитивно изјаснили и о решењу за доделу дечјих ауто- седишта по 35 исправних захтева, као и о изменама програма коришћења средства за унапређење безбедности саобраћаја на путевима у општини Алексинац у вредности од близу 9,5 милиона динара. Највише средстава (5,5 милиона динара) биће опредељено за уређење зона школа. Програмом је предвиђено издвајање и 600 хиљада динара за израду документације за кружни ток који би био постављен на раскрсници улица Петра Зеца и Проте Стевана Димитријевића, односно чим се пређе мост на Моравици према аутобуској станици.

До измене програма коришћења средстава намењених уређењу локалног саобраћаја је дошло због јасних индиција да ће у овој години бити мање од планираних средстава за један милион динара. Тако да, уместо очекиваних 8 милиона динара, највероватније у општинском буџету доћи ће седам милиона динара, као припадајући део од наплате казни грађанима и привредницима који су се огрешили о саобраћајне прописе.

Председник Савета за безбедност саобраћаја на путевима у општини Алексинац Чедомир Ракић је казао да ће се због смањења прилива средстава уштеде остварити код корекције издвајања за учешће на семинарима, на организовању предавања и на штампању пропагадних материјала. Предвиђа се да ће Савету бити на располагању овогодишњих седам милиона, плус око 2,5 милиона динара из претходних година.

Пред члановима општинске владе нашло се и 11 захтева, вредних 283 хиљаде динара, за вансудско поравњање са оштећеним грађанима због уједа паса луталица. Појединачно, оштећенима ће бити исплаћено од 23 до 33 хиљаде динара.

Општинско веће се позитивно изјаснило и о одлуци којом се утврђује радно време трговина, занатских радњи и угоститељских објеката, коју коначно усваја општински парламент.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 − 10 =