Мање криминала, више саобраћајки

Током првих девет месеци oве године, укупан број кривичних дела на подручју Полицијске управе у Нишу смањен је за скоро 11 одсто у односу на исти период прошле године. Ово смањење се уoчава на подручју готово свих полицијских станица Полицијске управе у Нишу, наводи се у Саопштењу о оствареним резултатима рада ПУ Ниш током периода јануар-септембар 2023. године.

Број кривичних дела са непознатим извршиоцем смањен је за 268 дела, односно 18 одсто, док је проценат њиховог расветљавања повећан за скоро 8 процената.

Када је реч о броју кривичних дела општег криминала, он је мањи за више од девет процената у односу на исти период претходне године, као и број кривичних дела против имовине који је смањен за више од  20 процената. У области сузбијања наркоманије извршено је 277 заплена различитих опојних дрога и психоактивних супстанци и заплењено је 512,6 килограма наркотика.

Као стоји у Саопштењу, у овом периоду регистровано је 109 кривичних дела из области привредног криминала, што је за трећину мање него минуле године, 25 кривичних дела високотехнолошког криминала, за  40 посто мање, као и 45 дела еколошког криминала што представља умањење у односу на прошлу годину за више од четвртине.

Такође, забележен је пад броја прекршаја против јавног реда и мира у овом периоду за 41 прекршај и није било нарушавања јавног реда и мира у већем обиму.

Предузете активности на појачаној безбедности у школама дају добре резултате, јер је забележено значајано смањење негативних појава у овим установама (регистровано за трећину мање кривичних дела и упола мање прекршаја него током истог периода претходне године).

У саобраћају на путевима, како у редовним тако и у појачаним контролама саобраћаја, откривено је укупно 35.805 прекршаја од којих су најчешћи прекорачење брзине кретања, вожња под дејством алкохола, те насилничка вожња и непрописно претицање. И поред максималног ангажовања саобраћајних полицијских службеника, на територији коју покрива Полицијска управа у Нишу број саобраћајних незгода увећан је за више од четири, као и број незгода са настрадалим лицима за 11 одсто. Притом, индекс јавног ризика од страдања у саобраћају на територији Полицијске управе у Нишу остаје мањи у односу на просек у Републици Србији.

Припадници Министарства унутрашњих послова у Нишу ће и у наредном периоду наставити да својим залагањем у свим сегментима рада доприносе и унапређују сигурност и безбедност грађана, наводи се до краја Саопштења.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 − eight =