Манифестација у част качамака

Већ децинију и по Моравски Бујмир је сваког лета на један дан престоница качамака, јер су се у овом малом моравском селу окупљају сви они који воле ово старинско јело, а и добру забаву и дружење.

Јубиларна, 15. Качамакијада „Ој Мораво” и овог пута имала је два дела, регату од Тешице до Бујмира и такмичење у припремању качамака у коме је учешће узело 17 такмичара. По оцени жирија најбољи качамак је скувала екипа „Отприлике” из Рибара,  другопласирана је алексинчанка Олга Денић, док је награда за треће место отишла у Трњане екипи „Обрадовић и син”.

Председник овогодишњег жирија, који је оцењивао спремљени качамак, био је Миодраг Миле Јовановић који је истакао да нису имали нимало лак задатак да одаберу најбољи, али да је било и доста сувих, пресланих, недовољно сланих и недовољно мућених качамака.

Овом приликом, као што се радило и претходних година организован је културно-уметнички програм уз учешће КУД-ова „Стојан Живковић Столеˮ из Трњана, „Младост” из Житковца и „Видовданˮ из Великог Дреновца.

Иначе, Качамакијада је покренута 2009. године са намером да се качамак, старо српско јело не заборави и не потисне са наших трпеза пред налетом специјалитета са других поднебља. Такође, како нам је рекао један од идејних твораца ове манифестације Славољуб Благојевић, жеља им је била да на неки начин привуку људе да сврате у ово мало моравско село како би оживело бар на један дан. 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen − 11 =