Манифестација која негује традицију

Сви путници намерници које пут нанесе овог викенда у Ражањ имаће прилику да се подсете старинског начина припреме и чаробног укуса  хране, јер их очекују јела из црепуље која ће бити припремана током манифестације „Чаролија из црепуље”. „Чаролија из црепуље”је манифестације посвећена очувању старог заната, традиционалног начина припреме хране, нематеријалног културног наслеђа и промовисању црепуље – ручно рађене посуде од глине по коме је општина Ражањ препознатљива.

Трећа Гастро-туристичка манифестација „Чаролије из црепуље” у организацији Туристичке организације општине Ражањ биће одржана у недељу, 17. септембра са почетком у 11 часова на градском тргу у Ражњу, а према најави свечани програм отвориће државна секретарка Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Ивана Поповић.

Како се приближава одржавање ове манифестације, тако и припреме увелико трају, а да влада велико интересовање за учешће потврдила нам је в.д. директора Туристичке организације Ражањ Јелица Миленковић.

− С обзиром да се манифестација састоји од такмичарског и изложбеног дела, у такмичарском делу за сада имамо пријављених 10 регистрованих удружења која ће се такмичити у припреми традиционалног јела у црепуљи. Овогодишња „Чаролија из црепуље” биће свакако гулаш. Што се тиче изложбеног дела за сада имамо око двадесетак пријављених удружења, произвођача вина, компанија, газдинстава који ће имати тог дана прилику да представе своје услуге и своје производе нама и нашим посетиоцима − каже Јелица Миленковић в.д. директора ТО Ражањ.

Иначе, пријаву за учешће на овој манифестацији могуће је послати до сутра, 13. септембра.  У такмичарском делу могу учествовати регистрована удружења која имају неке везе са припремом хране, а у изложбеном делу учешће могу узети, такође, регистрована удружења, пољопривредна газдинства, произвођачи воћа, поврћа, затим винарије, компаније и сви који желе да се представе на овој манифестацији.

Поред такмичења у припреми јела у црепуљи, током трајања манифестације биће одржана изложба домаће радиности и послужено јело из црепуље, које је организатор, у сарадњи са Женском социјално-пољопривредном задругом „Ражањке”, обезбедио за посетиоце манифестације.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen − nine =