Малишани одушевљени модерним Пинокиом

Синоћ је у Дому културе подигнута завеса четвртог Зипо феста који је најмлађа алексиначка позоришна публика исчекивала од јануара месеца. Као што традиција налаже, и овогодишњи фестивал отворила је директорка Градског позоришта „Театар 91” Милена Рашић, позоришта који је организатор фестивала.

− Част ми је да се фестивал уз велике напоре због еподемиолошке ситуације ове године ипак одржао. Желим свима вама да у изузетно тешкој, како прошлој тако и овој, години уживате са својом децом наредних шест дана. Видећете одличне представе, познате ликове, а жири ће одлучити ко је од бољих најбољи − рекла је директорка Рашић приликом отварања фестивала.

Част да отвори овогодишњи фестивал имало је Краљевачко позориште са представом „Пинокио каквог још нисте видели” која је рашена по мотивима текста „Пинокио” Пеђе Трајковића, а у адатацији и режији Миодрага Динуловића.

Након представе на округлом столу Динуловић је говорио како је на сцени поставио један од најпознатијих ликова нашег детињства.

− Једна мучна прича о одрастању и о превари, о болном сазревању је у тексту Пеђе Трајковића нашла једну занимљиву и шаљиву причу, али мени је требао нешто мало дубље, тај зуб је морао мало дубље да се прокопа, да дођемо мало до тог живца, мало да заболи понекад, јер цела прича о шоубизнису, о лакој лови, о риалитију, о шареним и светлуцавим елементима закаченим на металне и хладне делове двадесетпрвог века, избацивање свега што је ретро, што је дрво, питомо, топло и емотивно из меинстрима који је сузе, крв, зној на сцени повукло да тражим одговор као драмски стваралац и да у позоришту нађем одговор на питање шта би Пинокио био у ери модерних технологија, шта би деци било провокативно да гледају  и шта је важно да из сале понесу, јер оволике отмице, трговина људима, све је то морало да нађе неки одговор у неком мом промишљању позоришта за децу и младе пре свега − објаснио је Динуловић.

До недеље малишани ће моћи сваког дана од 19 сати да погледају представе које су ушле у овогодишњу селекцију. Вечерас, другог дана фестивала, на репертоару је представа „Кли и Клак” Чича Мичиног позоришта из Београда, а сутра „Чаробњак из Оза” врањанског позоришта „Бора Станковић“. 

Како је у сали ограничен број места представе се емитују преко интернета.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 − nine =