Македонски синдикалци у Установи „Липовацˮ

Делегација Савеза синдиката Македоније (Сојуз на синдикати на Македонија) предвођена председником Дарком Димовским боравила је јуче накратко у Алексинцу, са жељом да сагледа могућности организовања заједничке радионице са српским колегама. Тема би било укрупњавање синдикалног чланства, као и размена искустава у раду синдикалних организација. Том приликом боравили су и у Установи „Липовацˮ где су са директорком Миленом Максимовић размотрили могућност да део овог колектива буде домаћин дела планираног скупа, односно пружи услуге учесницима радионице.

Наша редакција је искористила прилику да са синдикалцима из Северне Македоније разговара о неким њиховим искуствима и достигнућима. Како су нам казали, и њихови радници се боре за своја права, јер су некадашња друштвена предузећа углавном дошла у власништво, без уложеног или мало уложеног капитала, садашњих газди, а некадашњих директора и других мешетара. Након што је на чело синдиката дошло ново руководство, комбинација млађих кадрова који су донели енергију и искуснијих чланова, који памте права радника из некадашње велике заједничке државе, постигнути су резултати на које су веома поносни.

Један од тих постигнућа је и повећање минималне цене рада на њихових 18.000 денера или наших 36.000 динара. Након децембарских протеста њихова Скупштина (Собрање) усвојила је 22. фебруара Закон, а ова минимална цена примењиваће се од мартовске плате. Занимљива су и њихова искуства када је у питању е-Саветник.

– Та апликација има могућност пријаве неправилности за себе, за другога и анонимно. Шта је повољност те апликације? Те пријаве истовремено стижу у Савез синдиката Македоније и у Државни инспекторат рада. Значи, то је једна апликација која повезује једне са другима, и не може да се сакрије. Уколико неки радник пријави неправилности о кршењу радничких права онда ту апликацију виде инспекторат и синдикат. Ако не поступи инспекторат ту је синдикат Македоније, он пошаље приговор у ком стоји да је тог и тог датума поднесено то и то и ви нисте реаговали. Кад буду реаговали они нас обавесте о исходу, шта су урадили у том поступку и где су нарушена радничка права – каже Димовски, уз напомену да је веома задовољан сарадњом са инспекторима и са директорицом, која је раније била члан овог синдиката.

Наш саговорник објашњава да тамо где је неко право прекршено прво следи опомена, зато што намера Савеза синдиката Македоне није да затвори те фабрике, фирме, предузећа јер радници од њих егзистирају, раде у њима и од њих примају плате.

– Одлазимо тамо, дајемо опомену, преговарамо и покушамо да решимо проблем путем дијалога. Ако то не успе постоје санкције, казне и онда послодавац сноси дупле трошкове. И Решењем се задужи да исправи неправилности – објашњава наш саговорник.

Да ли ћемо још нека искуства македонскох и српских синдикалаца моћи да чујемо и у нашем граду на будућој радионици, знаћемо ускоро када организатор донесе коначну одлуку о месту одржавања. Према првом утиску шансе су велике.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

12 − twelve =