„Ljuto kormanče” oduševilo žiri

Članice Udruženja „Etno Korman” iz istoimenog sela su postigle veliki uspeh u Babušnici, osvojivši prvo mesto u veoma jakoj konkurenciji za najbolje tradicionalno jelo. Na moravskoj trpezi našlo se i novootkriveno starinsko jelo „ljuto kormanče”. Stručni žiri je sa zadovoljstvom degustirao ovo jelo.

− „Ljuto kormanče” se pravi od kačamaka. Kačamak se skuva. Posebno se uprži, šta se nađe, ljuta paprika, paradajz, zaljuti se, može čvarci, mi smo u ovom slučaju spremali sa suvom slaninom, čvarci, kavurma, po želji kako ko voli. I onda se opet prelije kačamakom i potom se prelije sa kiselim mlekom i jajima, i to se zapeče − objašnjava recept Tatjana Šljivić, članica pobedničke ekipe.

Ona kaže da one tragaju za starim receptima iz naših krajeva. U tom raspitivanju naišli su na ženu koja im je ispričala o nekadašnjoj ishrani stanovnika naših sela.

− To jelo se spremalo kada se ručno kosilo, kada je bila potrebna snaga, jer je ovo „jako jelo”. Kada se doda slanina, čvarci ili kavurma, onda je za radnike to bilo dobro. Uglavnom u letnjem periodu, kada su se odvijali radovi u njivi − pojašnjava naša sagovornica.

Tatjana nam je ispričala i jednu anegdotu o nastanku naziva jela. Navodno, naredila je svekrva snaji da spremi ručak. Pošto snajka nije znala šta da spremi, ona spremi tu mešavinu i dobro zaljutila. Ona je to namerno uradila pošto svekrva ne jede ljuto, i po tome je jelo dobilo naziv „ljuto kormanče”.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

13 + nine =