„Љуто корманче” одушевило жири

Чланице Удружења „Етно Корман” из истоименог села су постигле велики успех у Бабушници, освојивши прво место у веома јакој конкуренцији за најбоље традиционално јело. На моравској трпези нашло се и новооткривено старинско јело „љуто корманче”. Стручни жири је са задовољством дегустирао ово јело.

− „Љуто корманче” се прави од качамака. Качамак се скува. Посебно се упржи, шта се нађе, љута паприка, парадајз, заљути се, може чварци, ми смо у овом случају спремали са сувом сланином, чварци, кавурма, по жељи како ко воли. И онда се опет прелије качамаком и потом се прелије са киселим млеком и јајима, и то се запече − објашњава рецепт Татјана Шљивић, чланица победничке екипе.

Она каже да оне трагају за старим рецептима из наших крајева. У том распитивању наишли су на жену која им је испричала о некадашњој исхрани становника наших села.

− То јело се спремало када се ручно косило, када је била потребна снага, јер је ово „јако јело”. Када се дода сланина, чварци или кавурма, онда је за раднике то било добро. Углавном у летњем периоду, када су се одвијали радови у њиви − појашњава наша саговорница.

Татјана нам је испричала и једну анегдоту о настанку назива јела. Наводно, наредила је свекрва снаји да спреми ручак. Пошто снајка није знала шта да спреми, она спреми ту мешавину и добро заљутила. Она је то намерно урадила пошто свекрва не једе љуто, и по томе је јело добило назив „љуто корманче”.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen − 1 =