Липовац – недовољно искоришћено „благоˮ

Викенд је време када многи Алексинчани, али и грађани из других места радо бораве у Липовцу уживајући у природи, али и у посети средњовековном манастиру Свети Стефан. У близини ове светиње је и Установа за одмор и рекреацију деце „Липовацˮ која је окосница туристичких дешавања, а у самом селу има пар домаћинстава која се баве изнајмљивањем соба. На први поглед чини нам се недовољно за понтенцијале које има овај крај.

Наша екипа је јуче боравила у Липовцу и сама се уверила да има посетилаца, а и приметила је и одређени број планинара. Међу присутнима је био и Александар Саша Марковић – Гидра, јавности познат као аутор градских прича и локалних информација које објављује на блоговима, иначе чест гост Липовца. Марковић као чест гост каже да је ово место веома значајно за Алексинац.

‒ Липовац има изузетно велики потенцијал за развој туризма, не само сам смештајни капацитет дома где смо сви били као деца у летњој школи, већ ту може да се одвија и верска настава прекопута у манастиру. Такође, има и перфектне стазе према, пре свега Лесковику, највишем врху Озрен планине. За оне мање кондиционо способне ту је врх Крст. Има ту још једна лепа стаза до цркве Светог Јована у селу Црна Бара или нека продужена стаза до мањег врха Присада, такође планина Озрен. Планинске стазе, манастир, природа, сада има и етно село и то звучи интересантно ‒ каже Марковић.

Осим шетње у природи и уживању у чистом ваздуху, ту су одређени садржаји намењени и деци. Недалеко од зиданог моста којим се пролази за манастир налази се манастирска чесма на којој се може наточити квалитетна вода.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × one =