opstina-aleksinac-2

Kuzmanović (JS): Azilanti u Aleksincu nisu političko već bezbednosno pitanje

U aleksinačkoj javnosti ponovo su počele spekulacije o tome da li će azilanti sa Bliskog istoka biti smešteni u ovdašnjoj kasarni. Opštinski odbor Jedinstvene Srbije tim povodom oglasio se i zvaničnim saopšrtenjem u kome se navodi da su već počele pripreme objekta za smeštaj izbeglica, kao i da je u toku tender za izgradnju novih baraka, koju će finansirati Vlada Republike Srbije u saradnji sa Vladom Kraljevine Danske.

U Jedinstvenoj Srbiji kažu da nemaju pisani dokument koji bi potkrepio njihove tvrdnje, ali se pozivaju na pouzdanost izvora od koga je informacija i potekla. Po rečima predsednika Izvršnog odbora ove stranke u Aleksincu Aleksandra Kuzmanovića, ova tema isključuje svaku vrstu propagande i skupljanja političkih poena, niti ima veze sa tim ko čini vlast, a ko opoziciju, već se tiče bezbednosti svih građana opštine Aleksinac. A bezbednost će, po njegovim rečima, biti ozbiljno dovedena u pitanje eventualnim dolaskom više stotina azilanata i njihovim smeštanjem u objekat u neposrednoj blizini autobuske stanice i fabrike „Gramer“.

– Smatramo da moramo svi zajedno da sprečimo predstojeća dešavanja. Da se razumemo, JS nema ništa protiv tih ljudi, jer smo i sami bili deo slične katastrofe devedesetih godina, ali smo protiv toga da se preko naših leđa vodi politika koja se nas ne tiče, već se tiče svetskog poretka. Učinićemo sve što je u našoj moći da to sprečimo, prikupljaćemo potpise nezadovoljnih građana i dostaviti ih lokalnoj skupštini, predsedniku opštine, MUP-u, predsedniku Vlade, bez bilo kakvih stranačkih obeležja. U krajnjoj instanci, krenućemo i u proteste. Želeo bih da naglasim i da smo došli do saznanja da su i radnice „Gramera“ pokrenule inicijativu i peticiju za sprečavanje ove katastrofe – kaže Kuzmanović.

S druge strane, zvaničnici aleksinačke lokalne samouprave za sada nemaju nikakve konkretnije informacije o eventualnom smeštaju azilanata u zgradi kasarne, koja je u vlasništvu republičkih organa. To nam je potvrdio i predsednik opštine Nenad Stanković.

U telefonskom razgovoru za naš radio portparol Komesarijata za izbeglice Ivan Mišković objasnio je da postoji odluka Vlade o širenju smeštajnih kapaciteta u Srbji, ali da je ta odluka na dugom štapu i da za sada nema nagoveštaja da se bilo šta preduzima kada je u pitanju Aleksinac. Mišković je izrazio spremnost da ovo i zvanično potvrdi, ali je zbog već zakazanih današnjih obaveza, izjavu za Radio Aleksinac najavio za sutra.

Na osnovu svega iznetog, aleksinačka javnost bi potpunije i pouzdanije informacije o smeštaju azilanata trebalo da dobije narednih dana, kada budu objavljeni konkretni podaci koji se, između ostalog, tiču i navodnih radova u kasarni.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × 5 =