Кућа као душа и инспирација за фотографисање

У Дому омладине Дома културе у Алексинцу синоћ је свечано отворена изложба фотографија Станка Костића, уметничког фотографа из Пожаревца. Поставка изложбе која носи назив „Народни неимари Србије – Руком по мери” обухвата фотографије на којима су од заборава сачуване куће изграђене у стилу традиционалне архитектуре, а које је неопходно сачувати за будућа поколења.

На 52 фотографије на платну, колико броји ова изложба, Костић је сачувао од заборава куће изграђене у стилу традиционалне архитектуре, које су често на удару зуба времена, напуштене или сачуване, усамљене или пажене старачким рукама, куће које су као заустављене у времену, јер управо и о времену сведоче.

− Ова изложба је, у ствари, запис о народним неимарима, њиховој души изливеној у творевини званој кућа, о бајковитом свету села које нестаје пред псеудомодернистичким поимањем живота. Ово је покушај да се осветли део душе народног градитеља, његовој умешности да у природи преживи, не уништавајући је већ са њом делећи добро и зло – сматра Станко Костић.

По отварању изложбе уследило је предавање архитекте др Тихомира Обрадовића под називом „Неколико примера народне архитектуре слива Јужне Мораве”. Обрадовић је врло предано и сликовито кроз фотографије кућа, планове градње и графиконе приказао какве су се куће градиле у долинама око Јужне Мораве са израженим луковима и занимљивим решењима тремова.

Организатор изложбе и предавања је Центар за културу и уметност Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × two =