КОВИД спорије напушта Алексинац него Србију – Стигла нам је и куга

Епидемијска ситуација на подручју општине Алексинац је знатно повољнија у односу на претходни месец, али број првих прегледа и број новозаражених спорије пада у односу на просек Србије. У новембру је било скоро 4,5 хиљада првих прегледа и 954 заражених вирусом корона. У првој недељи децембра бројке су знатно повољније и за седам дана било је око 660 прегледа и 94 новозаражених. Јуче од 109 тестираних пацијената њих 18 је имало вирус ковид.

Ово су подаци који су се могли чути на данашњој седници Општинског штаба за ванредне ситуације приликом разматрања епидемиолошке ситуације у нашој општини. Епидемиолог др Родољуб Живадиновић, директор алексиначког Дома здравља, потврдио је да је у Алексинцу нешто неповољнија ситуација него на нивоу државе, али да се ипак епидемија смирује.

‒ Ми смо у пику епидемије, пре месец два, имали и по 300 и више прегледа дневно у ковид амбулантама, збирни податак,  како у Житковцу тако и у дечјем диспанзеру. Сада имамо око 200, то је за трећину мање, а као што видите у Србији је за две трећине мање ‒ казао је др Живадиновић уз напомену да смо још увек у зони која није добра.

Он је напоменуо да не можемо бити задовољни тренутном ситуацијом, али је чињеница да број заражених полако пада и да је до пре пар недеља ситуација била таква да је број прегледа одраслих и деце у ковид амбуланти био идентичан.

‒ Јесте боље, то показују и бројчани подаци, нарочито последњих дана. Када се ова недеља заврши моћи ћемо да кажемо нешто прецизније ‒ поручио је овај епидемиолог.

У оквиру контроле примене прописаних мера за спречавање наставка и ширења инфекције изазване вирусом КОВИД-19 инспекцијски органи извршили су у новембру на подручју општине Алексинац 370 инспекцијских надзора. У овом периоду издато је и 17 прекршајних налога због кршења прописаних мера.

Саопштавајући ове податке члановима Општинског штаба, представник иснспекцијских служби је констатовао да је приметно повећано интересовање, како се ближе празници, угоститељских објеката за рад и после 20 часова.

Рад нековид служби Опште болница у Алексинцу се одвија скоро по редовном плану, ако се имају у виду тренутни услови рада здравствених установа због актуелне епидемије. Од запослених само је једна особа изостала са посла због оболевања од КОВИД-а, а три алексиначка медицинара су на испомоћи у другим здравственим установама. Два лекара и један анестезиолог тренутно су ангажовани у крушевачкој ковид болници.

Износећи ове податке др Горан Видић, директор Опште болнице, је казао да у последње време недостају поједини медицински материјали и лекови, али да се установа сналази да се то не осети у већој мери, док се са Фондом не реши проблем. У случају да такве медикаменте морају да набаве сами пацијенти, њима Фонд то надокнађује тако да грађани у крајњем случају неће бити оштећени.

‒ Што се тиче људског фактора ми можемо да одговоримо задацима. Наравно, сада је крај године, мало је проблем око неких материјала и лекова. Међутим, то се успешно надокнађује тако да се пацијенти не враћају због тога и надам се да ће до краја године остати таква ситуација да ћемо имати практично нормалан рад ‒ каже др Видић.

Општински штаб је на данашњем заседању информисан и о појави заразе међу животињама. Подручје општине Алексинац поново је на удару афричке куге свиња. Овог пута претежно су захваћена насеља на левој обали Јужне Мораве. Епицентар је село Доњи Адровац у коме су откривена два случаја, први 25. новембра ове године. Заражене животиње су хумано уништене. Због појаве заразе забрањен је промет свиња како у домаћинствима, тако на пијацама у Корману и Тешици.

Чланови Штаба за ванредне ситуације општине Алексинац су усвојили Извештај о степену реализације задатака током недавне вежбе „Систем 2021ˮ и Нацрт годишњег плана свог рада у наредној години. Степен реализованих задатака на поменутој вежби, која се на нашем подручју одвијала код Бованског језера, у односу на планиране је сто посто. У општини Алексинац је укупно било ангажовано 181 лице, од тога 109 учесника у вежби и 72 маркиранта, као и 27 возила.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty + twelve =