Корона заразнија,симптоми блажи – посета лекару обавезна

Статистички подаци када је у питању оболевање од ковида-19 су на почетку прошле седмице били упозоравајући, док је током викенда дошло до смиривање броја новозаражених. Прошлог понедељка у алексиначким ковид установама откривено је 28 новооболелих, у уторак 33, у среду 24, у четвртак 22, а у петак 19 новооболелих пацијената од вируса корона.

Јуче, у недељу тестиране су 43 особе и њих петоро је оболело од ове болести, а у суботу од 115 узорака, у 16 случајева је откривено присуство вируса корона. У седмици иза нас дневни просек новооболелих је био 21 особа, што је више у односу на претходну недељу када је он износио око 16 лица. Дневно је, у поменутом периоду, анализирано око 115 узорака.

Да у последње време у нашој општини дневно има пар десетина оболелих од ковида-19 за наш медиј потврдио је и епидемиолог др Родољуб Живадиновић, додавши да се због благих симптома многи и не тестирају, тако да је број заражених већи од званичног.

‒ Симптоми су блажи, а вирус који је тренутно актуелан и тренутно у популацији има висок ниво заразности, али благе симптоме и онда једноставно и добро што је тако. Сви смо се плашили да ће јачати временом, међутим, он је слабији очигледно и надамо се да ће тај тренд да се и настави. У сваком случају, ми ћемо морати да живимо с короном, то је дефинитивно и само нека се настави њено слабљење, тиме је вероватно и боље – констатује наш саговорник.

Овај епидемиолог је упозорио, да због тога што је страх од короне смањен, вирус се више и лакше шири јер људи не обраћају довољно пажње, не поштују мере изолације.

‒ Међутим, због тога што је страх од короне снижен, због тога се више и лакше шири јер људи не обраћају довољно пажње, не поштују мере изолације, и то је што је. Што би рекли, једноставно, не можете никога натерати. Али, још једном позивам и апелујем на разум да када неко оболи од симптома сличних корони да одседи код куће бар 5 до 7 дана, да не ствара прилику да се још неко зарази од њега. Онда не би требало да буде већих проблема – каже др Живадиновић.

Такође, по њему је обавезно јављање у ковид амбуланти због праћења одговарајућих параметара, лабораторијских и клиничких, да се не деси неки тежи случај. Он је упозорио и ако су они ретки, али још увек има и тежих оболевања од ковида-19.

‒ Наравно, посета ковид амбуланти је апсолутно потребна због праћења одговарајућих параметара, лабораторијских и клиничких, да се види, да се не деси неки тежи случај. И даље имамо теже случајеве, наравно, много мање него раније. Као што видите и даље неко премине због тога. То је, заиста трагедија и то нико не сме себи да дозволи ‒ упозорава овај алексиначки епидемиолог и још једном истиче да особа са симптомима мора, и потребно је, да посети ковид амбуланту, да се ураде одговарајуће анализе и да се прати његово стање.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen + four =