Štab

Корона у Алексинцу: Укинута ванредна ситуација, одређене мере и даље на снази

Све је мањи број пацијената који први пут долазе на преглед у ковид амбуланту Дома здравља и Опште болнице у Алексинцу. То је и главни разлог укидања ванредне ситуације на подручју општине Алексинац. Одлуку је општински Штаб за ванредне ситуације донео на данашњој седници. Општинске мере су укинуте, али на снази остају оне које је донео републички Штаб и односе се на спречавање ширења вируса корона.

У ковид амбуланти у Житковцу сваким даном је све мање нових пацијената који су са симптомима корона вируса и тај број је тренутно једноцифрен. Услед  такве ситуације, уместо три лекара, у ординацији ће убудуће радити два лекара.

Епидемиолог др Родољуб Живадиновић презентовао је графикон првих прегледа од 18. марта до 17. августа.

Grafikon prvih pregleda

– Можемо да кажемо да је стање стабилно, у смислу да се константно смирује. Надали смо се да ће до тога доћи, али нисмо смели да тврдимо. Дефинитивно, као што се види на графикону првих прегледа у ковид амбуланти у Житковцу, имамо већ дужи временски период константни пад, тако да данас већ имамо буквално најчешће једноцифрен број првих прегледа, односно људи који дођу у току једног дана да се пожале на неке симптоме сличне ковиду у нашој амбуланти – каже директор Дома здравља у Алексинцу др Родољуб Живадиновић, уз напомену да од узетих узорака за ПЦР тест у комерцијалне сврхе, односно на лични захтев, ниједан давалац није био позитиван. 

Štab

Сличан опадајући тренд првих прегледа је и у ковид амбуланти алексиначке Опште болнице. У другом седмичном извештају за овај месецу било је 599 прегледа, од тога 132 прва и 467 контролних, док је терапију примало 407 пацијената. Подаци за првих пет дана овог седмичног извештајног периода су охрабрујући, било је 346 прегледа од тога 98 првих и 251 пацијент је био на терапији. Смањује се и број оболелих од ковида. Од четрдесетак дневно тестираних, последњих дана, обично један до четири узорака је позитиван.

– Јуче смо имали тестирање, мислим 34 или 35 грађана је тестирано. Један је позитиван, заправо четири, али код троје су рађени контролни тестови, и ти људи још увек нису негативни. Значи имамо само један нови случај. Ја се надам да ће тај тренд да се настави. Претходних дана смо имали по три позитивна узорка и то је веома повољно. Што се тиче саме болнице и запослених, ми немамо ниједног запосленог у болници да је ковид позитиван. Имамо само једног радника у изолацији због контакта, а иначе је негативан. Тако да је ситуација и у том делу веома повољна – каже др Горан Видић, директор Опште болнице, изразивши наду да ће и у наредним данима бити таква ситуација, уз напомену да се за сада не зна да ли ће бити и када трећег таласа. 

Након доношења Одлуке о престанку ванредне ситуације на територији општине Алексинац, на снази остају мере прописане од стране Републичког Штаба за ванредне ситуације и посебне мере заштите становништва од заразних болести прописане Уредбом о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести ковид-19.

Најзначајније одредбе ових докумената су да док траје опасност од ширења заразне болести ковид-19, за време боравка на јавним местима у затвореном простору, грађани су дужни да обавезно носе заштитне маске и одржавају међусобно растојање од најмање један и по метар између два лица која не бораве у истом домаћинству, односно на свака четири квадрата може бити присутно једно лице. На јавним местима на отвореном простору, уколико није могуће одржати растојање између два лица од најмање један и по метар (испред продавница, апотека, на аутобуским и другим стајалиштима и сл), ношење заштитних маски је обавезно. У јавном друмском и железничком превозу путника обавезно је ношење заштитних маски.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × four =