Корона: Шириће се док се не опаметимо!

Редови све већи испред ковид амбуланти. Додатно ангажовање медицинских радника. Резултати повећан број позитивних на вирус корона. Тако би се укратко могла описати тренутна епидемиолшка ситуација у општини Алексинац.

Бројке су упозоравајуће. У прва два дана ове седмице 110 новооткривених заражених пацијената. У понедељак 63, у уторак 47. Нешто више првог дана пошто је викендом смањен обим тестирања и људи се тада нерадо обраћају лекару. Тако да јучерашњи пад ништа не указује. Ради поређења у целој претходној седмици било је 113 позитивних узорака, а сада ће вероватно то бити за само три дана.

Директор Дома здравља епидемилог др Родољуб Живадиновић каже да је увећан број лекара који раде у Ковид амбуланти у Житковцу. У првој смени, по његовим речима, раде три, а у другој два лекара. Како је објаснио прегледи не иду тако брзо иако раде три ординације, што је максималан број, јер се попуњава упитник који садржи око 90 питања. По неким подацима прегледи трају понекада и преко 40 минута.

Када се има у виду оваква ситуација и слика која се често види испред Ковид амбуланте у Житковцу, где се у више редова са маском, али без физичке дистанце, народ тиска да што пре стигне на преглед, стиче се утисак да се нисмо превише едуковали о вирусу или смо толико нестрпљиви да се то граничи са „лудошћу”.

Kovid ambulanta Žitkovac

Добар познавалац прилика нам објашњава да међу грађанима са респираторним сиптомима нису сви заражени короном, али оваквим боравком у гужви теоретски могу да се заразе. Њему није јасно што се сви „гурају” испод шатора као да лије киша, уместо да направе одстојање и прилагоде долазак када је мања гужва.

Што се тиче редовног рада осталих служби у оквиру Дома здравља и теренских амбуланти за сада нема промена. Иако имају одобрење Општинског штаба да у случају потребе за кадровима привремено затворе сеоске амбуланте таквих наговештаја нема. Др Живадиновић каже да за сада амбуланте у сеоским срединама раде уобичајено и да ће њихов престанак рада бити само у крајњој нужди.

У овдашњим радним колективима кажу да су предузели све неопходне мере како би спречили ширење КОВИДА 19, али да до контакта долази ван погона, затим у цигарет паузи, вероватно приликом пресвлачења и остало.

Ако је све ово изнето тачно и валидно, намеће се само једна мисао: Шириће се док се не опаметимо. Наравно вирус.

2 коментара

 1. Kata strofa kad bi drzava donela odluku o lečenju ljudi ane o uzimanju iskaza gdesi bio i skim si se druzio. Pitanja ko dasi u sup ane kod doktora. A gde god da se pojavis da te pogledaju i ukazu pomoc oni odbiju i salju te u kovid a tamo radi samo jedan doktor da uzme izjavu i zakaze za test covida pa kad stigne rezultat onda vas zovu da idete a dotle umirajte ako niste uporni davas posalju negde da radite rezultate

 2. Neko bi morao da organizuje rad te ambulante u Žitkovcu. Pre toga da objasni zašto je ta ambulanta
  udaljena 5km od laboratorije, ordinacije za plućne bolesti i rentgena.Pacijent dolazi u ambulantu pa ide u laboratoriju pa na rengen, vraća se u covid ambulantu onda ga šalju kod pulmologa da pročita snimak pa nazad u covid itd. Za svo to vreme putuje taksijem nekoliko puta zajedno sa možda još
  tri četiri putnika.
  Prijem pacijenata u ambulantu a da to ne izgleda kao ulaz u, starijima dobro poznati, lokalni voz
  ( takođe u Žitkovcu) moguće je sprečiti na više načina ( podela brojeva, zakazivanje, pravljenje
  spiskova kod dolaska itd. ). Uostalom to se može videti u covid ambulantama u gradovima
  gde su mnogo veće gužve a gde epidemiološka služba ume to da organizuje,
  Rešenje je ili promeniti narod dovesti bolji (rešenje Gavrila Milentijevića iz filma tri karte za Hollyvood) ili rukovodstvo doma zdravlja na čijem je čelu, kakva sreća epidemiolog.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one + eighteen =