Корона одредила протокол

У Алексинцу је данас обележена 22. годишњица од почетка бомбардовања на Савезну Републику Југославију, али због актуелне епидемије корона вируса и забране јавних окупљања ове године изостала је комеморација и централна церемонија обележавања.

Овај датум обележен је само полагањем цвећа на споменик НАТО жртвама у улици Душана Тривунца. Цвеће су положиле делегације локалне самоуправе, Уније бораца народноослободилачких ратова, Удружења пензионера и Удружења резервних војних старешина. Због тренутне епидемиолошке ситуације на споменику НАТО жртвама изостало је цвеће чланова породица страдалих.

 

Након полагања венаца у Алексинцу, делегација Удружења бораца обишла је и споменик у Горњем Адровцу цивилима које су Бугарски окупатори стрељали фебруара и марта 1917. Стрељање је извршено као одмазда за Топлички устанак, а стрељани су становници Горњег Адровца, Гредетина и Доњег Сухотна. 

Обележавање данашњег датума завршено је у Доњој Пешчаници полагањем венаца испред спомен-плоче на Дому културе погинулог војника Бојана Цветановића, који је страдао 1999. године у близини Урошевца за време служења редовног војног рока.

По свему судећи, ове године веће окупљања неће бити ни 5. априла, који се обележава као Дан сећања на невине жртве Алексинца.

Иначе, на данашњи дан 24. марта 1999. у 20:20 сирене за ваздушну опасност огласиле су почетак бомбардовање које је трајало 78 дана. Током ове агресије Алексинац је добио епитет „српске Хирошиме”. Град је засут бомбама неколико пута, а животе је изгубило 24 Алексинчана.

Најтеже бомбардовање град је претрпео 5. априла, када је у 21:35 гађан цивилни део града. Тада је погинуло 11, а повређено 50 грађана. Нанета је и огромна материјална штета, срушено је 35 породичних кућа и 125 станова. Аутобуска станица, конфекција „Морава”, „Бетоњерка”, зграда Дома здравља и Хитне помоћи, само су неки од уништених јавних објеката.

Алексинац је поново био мета у ноћи између 27. и 28. маја. У бомбардовању Новог насеља страдало је троје људи.У сукобима на Косову, током агресије 99. живот је изгубило шесторо војника и полицајаца из општине Алексинац.

 Представници НАТО-а у Бриселу су бомбардовање Алексинца 5. априла светској јавности представили као „техничку грешку”, правдајући се да је мета била касарна надомак центра града.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen + one =