Корак ближе ка Стратегији јавног здравља

Пред члановима Савета за здравље општине Алексинац, током данашњег заседања, нашла се само једна тачка дневног реда, а то је Нацрт Стратегије јавног здравља општине Алексинац за период 2023 – 2028. године, који је једногласно прихваћен.

У овом документу је наведена статистика из ранијих година о свим важним параметрима који имају везе са Стратегијом, а такође су наведене смернице куда би требало да се креће рад овог тела како би наша општина била безбедно место, са очуваним природним ресурсима, где сви становници могу да остваре здрав и квалитетан живот.

Како стоји у  Стратегији, мисија јавног здравља општине Алекиснац је да се развије заједница у којој ће се сви, активним учешћем, залагати за унапређење јавног здравља, применом система знања, вештина и активности усмерених на унапређење здравља, спречавање и сузбијање болести, продужење и побољшање квалитета живота, а у складу са потребама становника. До овог циља, како се наводи у документу, доћи ће се активностима на стварању здраве животне средине, промоцијом и превенцијом здравља, стварањем услова за пружање квалитетне здравствене заштите и рехабилитације оболелих, а и побољшањем стандарда становништва.

Након данашњег усвајања од стране Савета, Стратегија ће од сутра бити на јавној расправи до 8. новембра и ово је прилика да заинтересовани грађани погледају овај документ који се налази на званичном сајту Општине Алексинац и своје примедбе доставе у писаној форми. Такође, о њој ће своје мишљење дати и Институт за јавно здравље Ниш, а потом ће се наћи прво пред већницима, а затим и на дневном реду Скупштине општине Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × two =