Korak bliže do solarne energije

Meštani opštine Aleksinac na korak su bliže da ubuduće proizvode solarnu električnu energiju i da je prodaju Elektrodistribuciji, a da ih postavljanje solarnih panela košta upola manje.

Nakon što je skoro usvojen Pravilnik o sufinansiranju energetske sanacije porodičnih kuća putem ugradnje solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe na teritoriji opštine Aleksinac za 2021. godinu, objavljen je i Javni poziv za učešće privrednih subjekata koji će izvoditi te radiove.

Predmet Javnog poziva jeste izbor privrednih subjekata za sprovođenje aktivnosti na realizaciji radova na ugradnji solarnih panela, pratećih nosača panela, invertera i ostale neophodne instalacije za proizvodnju električne energije, ugradnji dvosmernog mernog uređaja za merenje predate i primljene električne energije, izradi izveštaja izvođača radova o ugradnji solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije, kao i izveštaja o ugradnji mernog mesta koji je u skladu sa zakonom neophodan prilikom priključenja na distributivni sistem.

Na javnom konkursu mogu učestvovati privredni subjekti koji vrše nabavke, radove i ugradnju materijala, opreme i uređaja, a rok za podnošenje prijava je do 13. decembra 2021. godine.

Nakon ocena i izbora privrednih subjekata Opština će zaključiti Sporazum o tehničkoj saradnji ,a potom će raspisati javni konkurs za pojedinačne projekte građana. Građani su u obavezi da prilikom konkurisanja dostave profakturu/predračun izdat od strane privrednih subjekata sa liste.

Vrednost opreme i radova opština će sufinansirati u iznosu od 25%, Ministarstvo  takođe 25%, dok će vlasnici morati da isplate 50 posto investicije.

Ciljevi davanja podsticaja za ugradnju solarnih panela su smanjenje potrošnje energije na nacionalnom nivou, niži računi za domaćinstva i zdravija životna sredina.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

five × one =