Копривница: Слогом и заједничким радом уређују своје село

Мештани села Копривнице су овог пролећа наставили са уређењем црквеног храма „Свете Недеље”. На иницијативу и уз велику новчану помоћ Лидије Стевановић и Ђине Рајчевић од преко 3.000 евра, отпочела је акција израде фасаде на цркви. Како нам јавља наш редовни читалац Драган Јовановић – Лера, радове изводи фирма „Муње” из Чапљинца, предузетника Ивана Смиљковића, а не изостаје огромна помоћ мештана попут Мирољуба Ристића, Зорана Јовановића и Слободана Станишића.

Сви до једног истичу велику посвећеност и донаторство брачног пара Стевановић, Заге и Мирета, који од повратка из иностранства 2017. године себе и велику новчану помоћ улажу у изградњу и обнову храма.

А план за ову и наредне године је врло амбициозан: да се црква уз помоћ ЕПС-а и општине Алексинац осветли, да се уреди прилазни пут и заврши црквена кухиња и допуни потребном опремом.

Ова црква је званично освећена од стране Владике нишког Г. Г. Арсенија 20. јула 2021. године у присуству великог броја црквених званичника, руководства локалне самоуправе и верника насеља Копривница, али и читавог подјастребачког краја. Пре тога црква је уз новчану помоћ  општине Алексинац од  200.000 динара, и добровољних прилога мештана који су се и радно ангажовали, била обновљена.

Копривница мало насеље подно Малог Јастрепца броји тек шездесетак активних домаћинстава, са четвороразредном основном школом. Пре више од десет година селом је протутњала бујица, која је нанела велику штету насељу и поплавила десетак домаћинстава.

Насеље се тргло и уз велику помоћ Републике и општине Алексинац отклонило штету, уредило путни правац и укротило поток који тече кроз село. Мештани су се највише окупили и организовали у акцији обнове и уређења црквеног храма „Свете Недеље”, данас једног од најлепших и најуређенијих храмова на територији општине Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four + three =