Конкурс за организације које се баве младима

Зајечарска иницијатива је и ове године расписала позиве за учешће у својим програмима „Школски избори”, „Млади у покрету” и „Зиманов фонд за младе”.

„ЗИман-ов фонд за младе” намењен је организацијама младих и за младе. За максималан износ до 3.000 америчких долара, могу да конкуришу регистрована удружења грађана и да предложе идеје које могу да допринесу одговорном и активном учешћу младих у демократском животу локалних заједница.

У оквиру овог програма, подршку могу да добију они пројекти, које иницирају млади, како би кроз традиционалне или иновативне уметничке форме и креативно изражавање промовисали вредности демократског друштва, права и слободе грађана и слободу изражавања међу другим младим људима, или се критички осврнули на конкретне примере кршења ових вредности, слобода и права у заједници.

− Уметност и култура представљају веома моћан начин интеракције са широм заједницом, као и средство да се са члановима заједнице комуницирају различите теме. Предлози пројеката треба да се заснивају на уметничким формама, попут фотографије, видео продукције, позоришне продукције, различитих облика уличне уметности (графити, мурали, стенцил, уличне инсталације и перформативна уметност), дигиталне уметности, музичке продукције, стрипа итд − појашњавају из Зајечарске иницијативе.

Такође, успешни предлози пројеката треба да укључе различите облике интеракције са заједницом, пре свега младим људима, кроз које се они укључују у уметнички процес, односно кроз које са заједницом комуницирају продукти тог процеса.

За Зиман-ова средства могу конкурисати удружења грађана регистрована према Закону о удружењима, са седиштем у једном од следећих градова: Зајечар, Књажевац, Бољевац, Сокобања, Бор, Неготин, Мајданпек, Кладово, Сврљиг, Пирот, Бабушница, Алексинац, Јагодина, Параћин, Ћуприја, Крушевац, Ћићевац, Варварин, Свилајнац, Деспотовац, Жагубица, Кучево, Петровац на Млави и Ражањ, које имају искуство у раду са младим људима и која су до сада учествовала у реализацији барем једног пројекта.

Заинтересована удружења грађана и заинтересоване школе, односно ђачки парламенти, могу да пронађу све информације о конкурсима на интернет страници www.ziman.rs. Такође, пријављивање се обавља искључиво путем наведеног сајта, попуњавањем он-лине формулара.

Рок за пријаву је 20. децембар.

ЗИманов програм малих донација реализује Зајечарска иницијатива у сарадњи са Фондацијом Искорак, уз подршку National Endowment for Democracy.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × five =