Konferencija - Dragiša Simić

Konferencija OO SNS: Nakon upotrebne dozvole, zvanično otvaranje „Bresja”

Na današnjoj redovnoj konferenciji za novinare Opštinskog odbora Srpske napredne stranke u Aleksincu govorilo se o urađenim investicijama na poboljšanju vodosnabdevanja. Direktor JKP „Vodovod i kanalizacija” Dragiša Simić izneo je podatak da je rekonstrukcija vodosistema i Fabrike vode u vrednosti od četiri miliona evra, koja je realizovana zajedno sa nemačkom razvojnom bankom KfW i resornim ministarstvom, završena. On je podsetio da je 1,5 miliona evra utrošeno za zamenu azbestne mreže u gradu i da su ovi radovi okončani pre početka rekonstrukcije Fabrike, kada je umesto planiranih 11 zamenjeno 14 kilometara cevi.

Simić je saopštio da su ovih dana završeni i radovi na rekonstrukciji i izgradnji novih postrojenja Fabrike vode u Bresju započeti januara 2018. godine, čija je vrednost bila 2.840.000 evra.

‒ Trenutno se vrši pregled svih izvedenih radova od strane naše komisije, kao i nadzornog organa, niške firme ‘Hidrokontrol’, koja je angažovana na tenderu. Po pregledu radova očekuje nas tehnički prijem, koji će obaviti jedna firma iz Užica, a nakon toga, ako sve bude u redu, Ministarstvo građevinarstva, daje upotrebnu dozvolu – objašnjava direktor Simić i dodaje da će nakon dobijanja upotrebne dozvole „Bresje” biti zvanično otvoreno uz prisustvo čelnih ljudi opštine, predstavnika Vlade Srbije i partnera. 

Bresje

Na novinarsko pitanje šta će opština dobiti kada je u pitanju vodosnabdevanje izgradnjom novih postrojenja, Simić je napomenuo da je Fabrika vode izgrađena pre 34 godine.

‒ Kompletno postrojenje nije bilo pokriveno već se nalazilo pod vedrim nebom gde je dolazilo do zagrevanja vode u letnjem periodu i pojave algi. Celo postrojenje je rekonstruisano, kompletno postrojenje je pokriveno, dodati su novi objekti, a to je objekat za ozoniranje čija oprema košta oko 700 hiljada evra – kaže Simić uz konstataciju da će u preradi vode biti uveden i ugljen dioksid za poboljšanje ph vrednosti vode i da će novi objekat podmiriti potrebe grada u sledećih pola veka. 

Rekonstrukcija vodovodne mreže i Fabrike vode donela je i smanjenje gubitka vode. Tako je pre ovih radova dnevna potrošnja bila 200 litara, a ubuduće se očekuje da ona bude 140 i na taj način će se postići zavidan procenat smanjenja gubitka koji će iznositi samo 30%. To je veliki uspeh ako se zna da gubitak ne može biti manji od 25%.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 + 12 =