Konferencija - Dragiša Simić

Конференција ОО СНС: Након употребне дозволе, званично отварање „Бресја”

На данашњој редовној конференцији за новинаре Општинског одбора Српске напредне странке у Алексинцу говорило се о урађеним инвестицијама на побољшању водоснабдевања. Директор ЈКП „Водовод и канализација” Драгиша Симић изнео је податак да је реконструкција водосистема и Фабрике воде у вредности од четири милиона евра, која је реализована заједно са немачком развојном банком KfW и ресорним министарством, завршена. Он је подсетио да је 1,5 милиона евра утрошено за замену азбестне мреже у граду и да су ови радови окончани пре почетка реконструкције Фабрике, када је уместо планираних 11 замењено 14 километара цеви.

Симић је саопштио да су ових дана завршени и радови на реконструкцији и изградњи нових постројења Фабрике воде у Бресју започети јануара 2018. године, чија је вредност била 2.840.000 евра.

‒ Тренутно се врши преглед свих изведених радова од стране наше комисије, као и надзорног органа, нишке фирме ‘Хидроконтрол’, која је ангажована на тендеру. По прегледу радова очекује нас технички пријем, који ће обавити једна фирма из Ужица, а након тога, ако све буде у реду, Министарство грађевинарства, даје употребну дозволу – објашњава директор Симић и додаје да ће након добијања употребне дозволе „Бресје” бити званично отворено уз присуство челних људи општине, представника Владе Србије и партнера. 

Bresjе

На новинарско питање шта ће општина добити када је у питању водоснабдевање изградњом нових постројења, Симић је напоменуо да је Фабрика воде изграђена пре 34 године.

‒ Комплетно постројење није било покривено већ се налазило под ведрим небом где је долазило до загревања воде у летњем периоду и појаве алги. Цело постројење је реконструисано, комплетно постројење је покривено, додати су нови објекти, а то је објекат за озонирање чија опрема кошта око 700 хиљада евра – каже Симић уз констатацију да ће у преради воде бити уведен и угљен диоксид за побољшање ph вредности воде и да ће нови објекат подмирити потребе града у следећих пола века. 

Реконструкција водоводне мреже и Фабрике воде донела је и смањење губитка воде. Тако је пре ових радова дневна потрошња била 200 литара, а убудуће се очекује да она буде 140 и на тај начин ће се постићи завидан проценат смањења губитка који ће износити само 30%. То је велики успех ако се зна да губитак не може бити мањи од 25%.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty − fourteen =