Конференција Читалића окупља просветаре

Годинама уназад последњи викенд у мају, у Календару културе Србије, резервисан је за Читалиће. За разлику од минулих, ове године Смотра неће бити одржана, док се Конференција Читалића одржава у наредна два дана, у петак 26. маја од 16 часова и у суботу 27. маја у термину од 10 часова.

Првог дана Конференције предавања ће бити посвећена спрези деце, читања и књиге, а другог народној књижевности и митологији.

Конференција ће првог дана почети темом „Зашто читати деци – развој детета у предшколском и раном школском узрасту”, а затим „Дете између књига и нових технологија – од таблета до таблета” и њих ће држати проф. др Жељко Младеновић. У наставку конференције биће предавање „Зашто треба читати књиге?ˮ Драгане Типсаревић, потом „Култура читања – библиотекар у акцији” др Елизабете Георгиев, „Хиљаду лица јунака српске народне бајке” проф. др Данијела Поповић Николић и на крају је планиран разговор писаца на тему „Словенска митологија у српским обичајима”.

Сутрадан, у суботу, на другом делу акредитоване конференције прво ће бити предавање „Народна књижевност на завршном испиту из Српског језика и књижевности” др Елизабете Каралић, затим „Патуљци у српској ауторској бајци” проф. др Зоране Опачић, „Место савременог српског романа за децу у другом циклусу образовања” проф. др Јелене Панић Мараш, „Преображаји демона: мотиви из словенске митологије у савременој српској књижевности за децу” др Тијане Тропин, „Типови митских бића у савременом српском фантастичном роману за децу” др Иване Мијић и „Немет Словенска митологија и причање прича кроз друштвену игру: анализа примера” др Александре Илић Рајковић. На крају, проф. др Жељко Младеновић одржаће „Специјално предавање – Интервенција у кризним ситуацијама”.

Иначе, иако се ове године не одржава Смотра, организатор ће обавезе према учесницима испунити достављањем награда и диплома, а ранг листе финалиста у категоријама Креативаца, Дигиталних Читалића, Весника и Словца биће објављене у наредним данима. Кликераши ће добити захвалнице за учествовање. Координатори тимова школа и установа – учесница пројекта, биће обавештени о даљем току пројектних активности као што су посете амбасадора, радионице, трибине.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty + six =