„Комуналне услугеˮ рационализацијом до бољег пословања

Јавно комунално предузеће „Комуналне услугеˮ је у претходном периоду предузело више мера у циљу рационализације и унапређења пословања. Осим уштеда тамо где је то могуће, по речима директора Далибора Марковића, урађена је оптимизација у реонима где се скупља смеће, набављене су нове машине попут електричне чистилице и тарупа за кошење јавних површина, а ограничена је километража и потрошња горива службеним лицима.

Далибор Марковић (фотографија из архиве)

− Покушавамо да мењамо трасе, да ускладимо камионе, да рецимо, пример ћу навести, велики и мали камион иду заједно у истом правцу па када се мали камион напуни извршимо претовар у велики камион, како се тај камион не би враћао из неког удаљеног села до депоније, па опет назад да настави свој посао. Такође, увођење механизације у посао свуда где можемо. Морам да истакнем, набавку електричне чистилице коју смо добили као помоћ од стране локалне самоуправе, а која прави уштеду у раду предузећа. Сами смо купили таруп за кошење јавних површина, што у многоме убрзава наш рад ‒ каже директор Марковић.

Као меру рационализације Марковић помиње и расход непотребних и застарелих машина, повећање обима послова за треће лице и ревидирање спискова корисника.

‒ Такође смо дали у расход машине које су нам представљале терет и које нису служиле, односно њихова исплативост је била неодржива, није била потребе предузећа више за њима. Такође, смо ограничили коришћење службених возила. Свако од запослених који има право на службено возило је ограничен у потрошњи горива и километражи коју може да пређе на месечном нивоу. Додатно смо увели послове за трећа лица. Истичем ту компанију Магна за коју вршимо услуге кошења и одржавања. Такође, и за фирме које раде на уређењу, односно реконструкцији аутопута на деоници Алексинац-Ражањ вршимо услуге. Радимо ревизију корисника. Сва села проверавамо са новим представницима месних заједница, да ли постоје корисници који су можда од претходних руководстава били под заштитом и нису уведени на списак ‒ објашњава наш саговорник.

Први човек „Комуналних услугаˮ истиче да су и поред свих рационализација успели да направе неке помаке као што је изношење смећа из града свакодневно, сада су сваког јутра и суботом и недељом екипе на терену и скупљају смеће из самог града.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − 14 =