Komunalna preduzeća na polugodištu gubitaši, bolji dani do kraja godine

Rad javnih komunalnih preduzeća u prvom polugodištu ove godine se našao na dnevnom redu današnje sednice Opštinskog veća opštine Aleksinac. Komunalci kao i u prvom tromesečju su iskazali gubitke u poslovanju, ali i izrazili očekivanja da će nastavak godine biti uspešniji po njih. Kao opšti razlozi nastalih gubitaka su povećanje cene energenata i repromaterijala, a u isto vreme nisu korigovane cene usluga. Pored iznetog, ova javna preduzeća se suočavaju i sa karakterističnim problemima u vezi sa pojedinačnim njihovim poslovanjem. 

„Komunalne uslugeˮ su u prvih šest meseci zabeležile gubitak od nešto više od šest miliona dinara, pošto je prihodovalo blizu 82, a imalo rashode preko 88 miliona dinara. Direktor ovog preduzeća Dalibor Marković, očekuje da će efekti povećanja cena od 1. jula i dogovorene mere sa lokalnom samoupravom doprineti boljim poslovnim rezultatima do kraja godine. Iako su komunalna preduzeća tražila znatno veća poskupljenja usluga od odobrenih 9,2 odsto, pa će ovo poskupljenje sigurno smanjiti gubitak, ali pitanje da li će ih anulirati.

„Vodovod i kanalizacijaˮ su u drugom kvartalu smanjili gubitke u odnosu na prvi kvartala ove godine. Sada su u poslovnom minusu od oko 1,3 miliona dinara, a tada su bili gubitaši sa preko četiri miliona. U prvih šest meseci prihodovali su nešto manje 75, a potrošili preko 76 miliona. Ovo preduzeće opterećuju i kreditna zaduženja kako kod domaćih kreditora tako i kod nemačke KFV banke. Domaći poverioci se izmiruju iz tekućeg poslovanja, dok za dospele tranše u visini od oko 268.000 evra kod KFV banke obaveze su prolongirane do kraja novembra ove godine.

Sa poslovnim problemima se suočava i Javno preduzeće za puteve i stambeno komunalnu delatnost koje je na polugodištu iskazalo gubitak od preko četiri miliona dinara, pošto je prihodovalo oko 50, a imalo troškove od preko 54 miliona dinara. I ovde je problem skoka cene repromaterijala i energenata, ali i zastarela oprema, skupe i duge popravke uz usporenu nabavku rezervnih delova. Uz sve to nova mehanizacija je skupa, ali i otežano je i njeno nabavljanje. Predsednik opštine Dalibor Radičević je zatražio od rukovodstva ovog preduzeća da brže realizuju svoj program rada i poverene poslove.

Od ostalih odluka koje su u nadležnosti Opštinske vlade većnici su usvojili izmenu i dopunu Pravilnika o sistematizaciji radnih mesta u Opštinskoj upravi, kojim se povećava broj uposlenih za dva radna mesta, pa će biti radno angažaovano 127 osoba. U  lokalnoj poreskoj administraciji se povećava jedan izvršilac, a uvodi se i mlađi saradnik za poslove u oblasti saobraćaja pri Odeljenju za urbanizam i imovinsko pravne poslove.

Veće je donelo Zaključak o upućivanju javnog poziva za sufinansiranje sprovođenja mera za smanjivanje zagađenja vazduha na teritoriji opštine poreklom iz individualnih ložišta. Subvencionisaće se nabavka uređaja na pelet, na gas i toplotnih pumpi sa ukupno tri miliona dinara.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

3 × one =