Комунална предузећа на полугодишту губиташи, бољи дани до краја године

Рад јавних комуналних предузећа у првом полугодишту ове године се нашао на дневном реду данашње седнице Општинског већа општине Алексинац. Комуналци као и у првом тромесечју су исказали губитке у пословању, али и изразили очекивања да ће наставак године бити успешнији по њих. Као општи разлози насталих губитака су повећање цене енергената и репроматеријала, а у исто време нису кориговане цене услуга. Поред изнетог, ова јавна предузећа се суочавају и са карактеристичним проблемима у вези са појединачним њиховим пословањем. 

„Комуналне услугеˮ су у првих шест месеци забележиле губитак од нешто више од шест милиона динара, пошто је приходовало близу 82, а имало расходе преко 88 милиона динара. Директор овог предузећа Далибор Марковић, очекује да ће ефекти повећања цена од 1. јула и договорене мере са локалном самоуправом допринети бољим пословним резултатима до краја године. Иако су комунална предузећа тражила знатно већа поскупљења услуга од одобрених 9,2 одсто, па ће ово поскупљење сигурно смањити губитак, али питање да ли ће их анулирати.

„Водовод и канализацијаˮ су у другом кварталу смањили губитке у односу на први квартала ове године. Сада су у пословном минусу од око 1,3 милиона динара, а тада су били губиташи са преко четири милиона. У првих шест месеци приходовали су нешто мање 75, а потрошили преко 76 милиона. Ово предузеће оптерећују и кредитна задужења како код домаћих кредитора тако и код немачке КФВ банке. Домаћи повериоци се измирују из текућег пословања, док за доспеле транше у висини од око 268.000 евра код КФВ банке обавезе су пролонгиране до краја новембра ове године.

Са пословним проблемима се суочава и Јавно предузеће за путеве и стамбено комуналну делатност које је на полугодишту исказало губитак од преко четири милиона динара, пошто је приходовало око 50, а имало трошкове од преко 54 милиона динара. И овде је проблем скока цене репроматеријала и енергената, али и застарела опрема, скупе и дуге поправке уз успорену набавку резервних делова. Уз све то нова механизација је скупа, али и отежано је и њено набављање. Председник општине Далибор Радичевић је затражио од руководства овог предузећа да брже реализују свој програм рада и поверене послове.

Од осталих одлука које су у надлежности Општинске владе већници су усвојили измену и допуну Правилника о систематизацији радних места у Општинској управи, којим се повећава број упослених за два радна места, па ће бити радно ангажаовано 127 особа. У  локалној пореској администрацији се повећава један извршилац, а уводи се и млађи сарадник за послове у области саобраћаја при Одељењу за урбанизам и имовинско правне послове.

Веће је донело Закључак о упућивању јавног позива за суфинансирање спровођења мера за смањивање загађења ваздуха на територији општине пореклом из индивидуалних ложишта. Субвенционисаће се набавка уређаја на пелет, на гас и топлотних пумпи са укупно три милиона динара.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

12 + 10 =