Комуналци стижу и на сеоска гробља

Општина Алексинац је међу 38 локалних самоуправа које су јуче у Нишу потписале уговор о добијању бесповратних средстава из републичког фонда за спровођење  пројеката значајних за њихов развој.

Алексинцу је одобрено седам милиона динара, што је нешто више од 40 одсто потребних средстава за реализацију пројекта „Скупљање и одвожење комуналног отпада са сеоских гробаља”. Остатак новаца обезбедиће се из општинског Буџета. У име Владе Републике Србије уговор је потписао министар без портфеља Новица Тончев, док је са стране алексиначке локалне управе потпис ставио Далибор Радичевић, председник општине Алексинац.

Обезбеђеним средствима набавиће се контејнери и камион смећар, а програмом чишћења биће обухваћено до 35 сеоских гробаља, колико се процењује да је доступно за коришћење механизације.

Извршилац радова по овом пројекту је Јавно комунално предузеће „Комуналне услуге”. Први човек овог колектива директор Далибор Марковић очекује да ће у наредних десетак дана стићи новац из републике у општински Буџет, а затим да ће средства бити пребачена „Комуналним услугама” које ће спровести поступак јавне набавке за куповину малог смећара од пет кубика и 50 металних контејнера од 1,1 кубик за скупљање комуналног отпада на сеоским гробљима.

− Ми смо неком анализом установили да сигурно 25 сеоских гробаља могу бити у овом обухвату, а трудићемо се да буде и више и 35 гробља уколико будемо у могућности да до сваког гробља дођемо. Зато смо узели и овај мали смећар који је лакши и доступнији да дође до места где се налази сеоско гробље. Кажем, негде су локације погодне за долазак, а негде је то мало теже. На сваком гробљу ће бити стављена по два метална контејнера. Металне контејнере смо изабрали зато што често има остатака од свећа, воска и може да дође до запаљења па пластични контејнери у овом случају нису функционални − објашњава Марковић.

Према речима нашег саговорника ова, на неки начин нова услуга биће од јесени и очекује се да се одвожење смећа врши на 15 дана. До тада биће завршена набавка планиране опреме. Директор Марковић напомиње да су уочили формирање дивљих депонија око гробаља па би овакво уклањање смећа спречило њихово формирање.

Средства државе ће током ове године користити 38, од укупно 44 локалне самоуправе, колико је са тим статусом у Србији у четвртој групи неразвијених и најсиромашнијих.

Извор насловне фотографије: Југмедиа.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × two =