Kolo je u našem genetskom kodu

Centar za istraživanje i očuvanje tradicionalnih igara Srbije (CIOTIS) u saradnji sa Centrom za kulturu i umetnost Aleksinac održao je danas dve edukativne radionice u okviru projekta „Očuvanje, prenošenje znanja i prezentacija KOLA kao elementa upisanog na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva” posvećene tradicionalnoj narodnoj igri „kolu”.

Najpre je u Osnovnoj školi „Vožd Karađorđe”, za učenike ove obrazovne ustanove, bila organizovana radionica, a potom u sali Doma omladine i za sve zainteresovane učenike osnovnih škola sa teritorije naše opštine.

− Interesovanja među decom je ogromno. Mi smo do sada u preko 20 centara Srbije sproveli ovaj tip edukativnog programa i okupili preko 3.000 dece. Deca se uglavnom sa radošću odazivaju ovom projektu, ali ono što je ključno napomenuti, to je podrška upravo ustanova kulture i osnovnih i srednjih škola. Dakle, bez takve institucionalne podrške mi ne bismo bili u mogućnosti da okupimo taj broj dece − rekao je Zdravko Ranisavljević, etnokoreolog i predsednik CIOTIS-a.

Kao je ovom prilikom rečeno, prioritet ovog projekta koje sprovodi Centar za istraživanje i očuvanje tradicionalnih igara Srbije jeste da proširi u društvenoj zajednici znanje o kolu kao narodnoj igri koja je 2017. godine upisana na UNESCO-vu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovječanstva.

− Nama je prioritetna grupa šira društvena zajednica, tačnije ona deca koja nisu nužno u Kulturno-umetničkim društvima, nego upravo ne znaju da igraju, nemaju iskustva igranja narodnog kola, a ovo može da im upravo bude inicijativa da se priključe nekom Kulturno-umetničkom društvu − dodao je Ranisavljević.

Ovaj projekat je podržan od strane Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije i može da bude inicijativa za ustanove kulture ili za škole da u svojim okvirima osnuju folklornu sekciju.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

eighteen − one =