Kod notara nema besplatnog pečata?

Novi Zakon o overi potpisa, rukopisa i prepisa, koji je počeo da se primenjuje od 1. marta, za pojedine Aleksinčane znači i nametanje novih troškova. Nezaposleni, socijalno ugroženi i bolesni, koji su do sada pojedina dokumenta za ostvarivanje prava iz ovih oblasti na šalteru u zgradi opštine Aleksinac overavali besplatno, ubuduće će ovu uslugu moći da dobiju samo kod javnog beležnika, što će ih koštati od 360 do 540 dinara po listu.

Nakon što su nam pojedini građani ukazali na ovaj problem, posetili smo javnobeležničku kancelariju u Aleksincu, gde nam je rečeno da oni nisu dobili nikakvu uredbu na osnovu koje bi građani u zavisnosti od svrhe overe dokumeanata bili oslobođeni plaćanja.

DSC_0290Želeći da saznamo da li će i po novom zakonu određene kategorije stanovništa imati pravo na besplatnu overu pojedinih dokumenata kontaktirali smo pres službu Ministarstva pravde, koja nas je dalje uputila na adresu Javnobeležničke komore, navodno zadužene za sprovođenje spomenutog zakona. S obzirom na to da nismo odmah dobili odgovor na postavljena pitanja, da li postoji zakonska mogućnost da pojedine kategorije budu oslobođene plaćanja i da li postoji odgovarajuća uredba, kao i ako ne postoji kada će biti doneta i ko je dužan da je donese, predstavnik Komore nas je zamolio da spomenuta pitanja pošaljemo na njihovu zvaničnu mejl adresu, ali redakcija još uvek nije dobila odgovor.

Inače, iako je novi zakon stupio na snagu prvog dana marta meseca, nove odredbe ne mogu da se primene na sve stanovnike Srbije, jer u nekim opštinama još uvek nije imenovan javni beležnik.

 „Iako javnobeležničke poslove danas u Srbiji obavlja 162 javnih beležnika, i dalje postoji 12 područja osnovnih sudova za koje nije imenovan javni beležnik. U tim područjima sudova i dalje će poslove overe obavljati sudovi i opštinske uprave, kao što su to činili i do 1. marta 2017. godine“, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Razgovarajući sa službenicima u pojedinim opštinama u kojima nema javnih beležnika, saznali smo da ni oni nisu dobili nikakvo obaveštenje od resornog ministarstva koje se tiče plaćanja usluga overe dokumenata, pa će pojedina dokumenta i dalje biti besplatna.

Dok u Komori ne razjasne ova pitanja, Aleksinčanima ostaju dve mogućnosti – da čekaju da ovdašnjem beležniku dođu takva uputstva ili da otputuju u neku od opština gde nema notara i da pokušaju da svoja dokumenta overe besplatno kao i do sada. Dodatnu zabunu, kada je u pitanju Aleksinac, unose i napisi pojedinih medija.

“Sva oslobođenja koja su postojala prema dosadašnjim propisima, a odnose se na socijalna davanja, na overu dokumenata koja se tiču zaposlenja ili upisa u škole ostaju, odnosno beležnici će sve te overe raditi besplatno, kao što su to činili sudovi i opštine”, navodi se na sajtu Blica.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight − 5 =