Književni recept za mršavljenje: Na početku borba, a posle normalan život

Veče promocije knjige ,,Kako sam smršao 60 kila (bez tašte i heroina)ˮ obeležilo je još jedan dan Aleksinačkog letnjeg festivala. Promocija ove knjige održana je u subotu, u galeriji Centra za kulturu i umetnost.

Autor ovog dela Miodrag Stošić, svestrani je umetnik. Voditelj je Radio Beograda 202, ključni saradnik emisije ,,Veče sa Ivanom Ivanovićemˮ, pisac, stend-ap komičar, vođa i vokal šaljivog benda ,,Grbave tangeˮ.

Gojaznost predstavlja veliki problem u 21. veku. Brz život, hrana i nedostatak vremena za mirniji život u kome bismo se posvetili sebi, zaboravljamo na brigu o našem telu i zdravom životu. Borba protiv viška kilograma je sama po sebi zahtevna, dug je proces i traži veliku istrajnost.

Kako je došao do ideje da napiše ovu knjigu i da joj ovakav, neobičan naslov, Stošić je objasnio na početku promocije. Kada je pričao u jednom intervjuu o gojaznosti, u šali je rekao da radi na jednoj knjizi pod tim naslovom. Kasnije se o tome češće pričalo, stoga je i napisao knjigu.

Tokom promocije ove knjige, autor je govorio prisutnima o tome kako je on doživeo pojam dijete i kako je okolina prihvatila njegovu borbu protiv viška kilograma. Pored promocije ove knjige, Stošić je posetiocima čitao i autorske pesme, koje nisu u sklopu knjige, ali je želeo da ih podeli sa publikom.

Borba ovog satiričara i novinara protiv velike kilaže trajala je duži niz godina, ali je iz nje izašao kao pobednik, te je u svom autobiografskom delu to opisao. Ova knjiga nije obično autobiografsko delo, a ni klasičan priručnik o dijetama. Može se smatrati velikom podrškom onim ljudima, koji žele da smanje svoju kilažu i da mršavljenje ne smatraju problemom.

Na pitanje šta bi Stošić poručio ljudima koji zaista žele da smršaju, on kaže:

,,Učinite to ako vi zaista želite, zato što ćete tako dobiti motivaciju. To je prvo oružje bez koga ništa ne može, drugo, prihvatite da promena zahteva iskrenost i snagu i morate da se menjate svaki dan.

Dakle, promena je moguća, ali to morate da radite svaki dan sve dok ne budete došli do jedne tačke gde ćete biti zadovonjni. Nakon toga više se ne borite, više ne mršavite, nakon toga ste samo neko ko vodi normalan život.ˮ

Što se tiče samog žanrovskog svrstavanja knjige ona je višeslojna, na šta je autor ukazao.

,,Postoji jedan žanr koji se zove Coming of age, odnosno priče o sazrevanju i ako bih mogao da izdvojim žanr u koji bih strpao ovu knjigu, to bi definitivno bila ovo. Komedija, drama ili u srpskom jedna priča jednog čoveka o njegovom sazrevanju u jednom periodu od nekih dvadesetak godinaˮ ‒ objašnjava Stošić.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

twelve − 11 =